Leipzig wordt ook wel “het nieuwe Berlijn” genoemd vanwege zijn rauwe sfeer, goede feestjes en onontdekte plekjes maar dan nog een stuk goedkoper en zonder de hordes toeristen. Het is dan ook niet voor niks dat veel kunstenaars deze stad verkiezen boven de hoofdstad en hun plek hier hebben gevonden. In veel buurten als Plagwitz, Südvorstadt en Connewitz hangt dan ook een fijne artistieke vibe en stikt het van de toffe galeries, eettentjes en markten. Wij delen onze favoriete plekken hier met jou!

1. Dr. Seltsam

Merseburger Str. 25

Het pand zelf is al een foto waard (want helemaal vol geplakt en getekend) maar binnen vind je nog een verassing; dit is namelijk een bar in een fietsenwinkel! Er hangt een nogal alternatieve krakerssfeer, maar de eigenaren zijn super aardig en je huurt er al een fiets voor €5,- !

2. RUDI

Merseburger Str. 48

Leuke bar met lekkere cocktails waar de cool kids hangen.

3. Café Kater

Rudolph-Sack-Str, 2

Heerlijk ontbijt en brunch café met veel zelfgemaakte taarten en vega(n) opties. Koffie wordt gezet met vers bonen van de koffiebrander ertegenover en er is een groot terras waar je in de zon kan zitten. Wat wil je nog meer!?

4. Deepmello

Karl-Heine-Str.44

Conceptstore waar je enkel duurzaam geproduceerde producten zal vinden. Opgezet door een conceptbureau wat zijn eigen duurzame leer produceert, gemaakt van rabarber! Je vind dan ook veel rabarber producten in de winkel, variërend van “leren” tassen en kleding tot gezichtsverzorging. Hier kan je zonder schuldgevoel shoppen!

5. Helchs Lorenzo

Karl-Heine Platz 1

Kleurrijke caravan in een klein park waar je heerlijke verse wafels en drankjes kan krijgen. Ook gezondere boekweit varianten beschikbaar!

6. Vleisherei

Zschochersche Str. 23,

Döner tenten zijn oververtegenwoordigd in het Duitse straatbeeld, maar gelukkig zijn er ook steeds meer plantaardige opties beschikbaar! De Vleisherei is beroemd om zijn Vöner, een vegan versie van de befaamde snack.

7. Tapetenwerk – Shredderei – koffie & Skateboards

Lutzner strasse 91

Koffiebar/ skateshop gesitueerd in de creatieve broedplaats Tapetenwerk waar kunstenaars en galeries een plek hebben gevonden in een oude tapijtfabriek. De skate en longboards worden ter plekke in de werkplaats achter de winkel gemaakt en als je het lief vraagt, mag je van de laid back eigenaar van zijn privé mini ramp af 😉 In de winkel worden ook vintage schatten verkocht, tweedehands markten georganiseerd en komt af en toe een tattoo artiest langs.

8. Kunstkraftwerk

Saalfelder Strasse 8b

Oude energiecentrale die nu dienst doet als exporuimte voor digitale en nieuwe media kunst. Je vind hier indrukwekkende immersive video projecties, interactieve kunstinstallaties en expo’s op het snijvlak van wetenschap, technologie en kunst. Anders dan anders en een ware beleving!

9. Spinnerei

Spinnereistrasse 7

Voormalige katoenspinnerij omgetoverd tot kunstwalhalla! Dwaal rond over dit enorme industriële terrein vol galeries, expo’s en werkplaatsen en wie weet loop je nog grootheden uit de Leipzigse school als Neo Rauch tegen het lijf die hier atelier houden. Ga zeker even langs Halle 14 waar je hedendaagse kunstexpo’s in een toffe industriële setting kan vinden en ook een bezoek aan topgaleries EIGEN + ART en Reiter is altijd de moeite waard. Op het terrein vind je ook een (openlucht) bioscoop en een sympathiek café met fijne tuin voor koffie, taart en lunch.

10 . Trabi Tour

Dé DDR auto bij uitstek! Leer de stad beter kennen en ervaar deze bijzondere rijervaring. Kerende hoofden en veel bekijks gegarandeerd!

11. Wanderkino

Clara Zetkin Park

Charmante openluchtbioscoop die op verschillende plekken in de stad stomme films vertoont onder begeleiding van klassieke piano en vioolmuziek. Wij kwamen ze tegen in de prachtige setting van het Clara Zetkin Park; een nostalgisch tafereel waarbij je jezelf ook een beetje in een film waande.

12. Feinkost

Karl-Liebknecht-Straße 36

Enclave van leuke winkels en terassen in (again) een oude fabriek. Je vind hier zelfgemaakte en tweedehands kleding, hallen vol vintage meubels, arty boekwinkels en kunstenaars, krakers en kruidenvouwtjes en ook elke maand een markt waar dit alles samenkomt.

13. Eisdiele Pfeifer

Kochstr. 20

Ijssalon met origineel DDR interieur die bekend staat om zijn yoghurtijs. Nog steeds gemaakt volgens authentiek recept, maar tegenwoordig ook met een vegan variant.

14. Conne Island

Koburger Str. 3,

Plof met een biertje neer in de tuin, bezoek een debat of concert of dans de hele nacht in deze stadse vrijhaven.

15. Zest

Bornaische str. 54

Connewitch is bekend (en berucht) om zijn linkse politiek en anarchistische sfeer. Niet gek dat je hier heel veel vega(n) snackbarretjes en eettentjes vindt. Zest ligt qua prijs iets hoger, maar serveert dan ook de meest bijzondere en heerlijke 100% plantaardige gerechtjes vergezeld van bijzondere drankjes en super vriendelijke bediening. Een favoriet!

16. Institut für Zukunft

An den Tierkliniken 38-40

Progressieve club met naast house avonden ook een gevarieerd lezingen programma. De Amsterdamse DJ Job Jobse heeft hier een eigen clubnacht en omschrijft de club en de scene in Leipzig als een van de beste van Europa.

17. Distillery

Kurt-Eisner-Str. 108a

De oudste techno club in voormalig Oost Duitsland en nog steeds een begrip in de scene.

18. GfZK

Karl Tauchnitz str. 9-11

De Galerie  für Zeitgenössische Kunst heeft naast toffe exposities en een fijn café ook een mogelijkheid tot overnachten. Twee studio’s die voorheen gebruikt werden voor artists residenties, zijn omgebouwd tot unieke hotelkamers en compleet vormgegeven door kunstenaars. Slapen in een kunstinstallatie dus! Hoe tof is dat?! Wij verbleven in Hotel Paris Syndom ontworpen door kunstenaar Jun Yang vol grappige verwijzingen naar deze bizarre geestesziekte.

19. MdbK

Katharinenstr. 10

Niet echt “off the beaten track”, wel de moeite waard. Het Museum voor Schone Kunsten heeft naast een grote vaste collectie ook altijd hedendaagse kunstexpo’s die zeer de moeite waard zijn. Daarnaast is het gebouw alleen al een futuristisch plaatje en een bezoekje waard.

20. Stadthafen

Schreberstr. 20

Leipzig is een erg groene stad met veel kanalen, stroompjes en meren en er is geen ontspannenere manier om de stad te verkennen dan vanaf het water. Huur een kano, peddel langt het Karl Heine kanaal en vergeet niet aan te meren bij de verschillende restaurantjes en cafés voor een welverdiende pauze.

Behoefte aan nog meer tips & tricks? Bekijk dan ook dit artikel.