Een heerlijke tijd voor wintersportliefhebbers, want we zitten midden in het skiseizoen 2021/2022. Als je een liefhebber bent, dan heb je hier het hele jaar naar uit gekeken (en misschien wel langer door de pandemie). Maar helaas is een wintersportvakantie geen goedkoop grapje… Wij hebben daarom een overzicht gemaakt van de goedkoopste skigebieden voor dit seizoen.

We hebben hierbij gekeken naar de skigebieden in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië, als representatie van de meest gebruikelijke en populaire skibestemmingen onder Nederlanders. Vervolgens hebben we gekeken naar de gemiddelde prijs per persoon per dag in het hoog- en laagseizoen berekend voor de skipas plus de vakantiehuis.

Frankrijk

1. Aussois – €45 (Gemiddeld p/p per dag voor de skipas en accommodatie)

Dit skigebied ligt in de Haute Maurienne Vanoise, vlakbij de grens met Italië. Vanaf Nederland rijd je er in zo’n 10 à 11 uur heen. In dit skigebied zijn geen gondels, wel 4 zitliften en 3 sleepliften. Ben je een beginneling? Dan ben je hier op je plek. Meer dan de helft van de pistes zijn bamelijk blauw en er is slechts 3 km aan zwarte piste te vinden.

Totaal skigebied: 55 km
Ideaal voor: beginners en families

2. Super Sauze (Enchastrayes) – €47

Wat verder gelegen van Nederland (12,5 uur rijden) kan je naar het Franse skigebied Super Sauze. Gelegen in de Vallée de l’Ubaye. Hier vind je 65 km aan pistes. Hiervan is meer dan de helft een blauwe piste. Het gebied is om die reden ook super geschikt voor beginners. Good to know: van de 21 liften zijn er 18 sleepliftjes en slechts 3 zitliften. Moet je wel van houden natuurlijk.

Totaal skigebied: 65 km
Ideaal voor: beginners en families

3. La Norma (Villarodin-Bourget) – €47

Het derde Franse skigebied dat we hier noemen is La Norma. Dit gebied ligt ook in de Haute Maurienne Vanoise (het ligt eigenlijk praktisch naast skigebied Aussois). De meeste pistes hier zijn rood. Niet per se een gebied voor de echte beginneling. Maar wel super voor de geoefende skiër en snowboarder.

Totaal skigebied: 65 km
Ideaal voor: gevorderden

Duitsland

1. Kreuzberg (Bischofsheim an der Rhön) – €45

In het hart van de Beierse Rhön ligt het wintersportcentrum Kreuzberg. Kreuzberg is het grootste skigebied in de regio, plus het goedkoopste van Duitsland. Het leuke aan dit gebied is dat zowel beginners, gevorderden als professionals hier afwisselende pistes aangeboden krijgen. Goeie tip: na een dag op ski’s of snowboard is de DreiTannenAlm bij het dalstation een fijne stopplaats!

Totaal skigebied: 13 km
Ideaal voor: beginners en families

2. Brauneck – Lenggries – €49

Het skigebied “Brauneck – Lenggries”, in de Beierse Vooralpen, kent een totale pistelengte van ruim 30 kilometer. Hier is voor elk niveau (van eenvoudig tot uitdagend) wel iets te vinden. Kids kunnen oefenen in een van de drie kinderruimtes. En…. de skipassen zijn hier echt super betaalbaar. Die voor volwassenen kosten namelijk maar 18 euro per dag!

Totaal skigebied: 31,6 km
Ideaal voor: gevorderden

3. Münstertal – Wieden – €51

Op de derde plaats staat de regio “Münstertal – Wieden” in het Zwarte Woud met in totaal tien kilometer aan pistes. Allerlei soorten wintersport lovers komen hier zeker aan hun trekken. Zo is 30 procent van de routes gemarkeerd als “gemakkelijk”, ongeveer de helft als “gemiddeld” en 20 procent als “moeilijk”.

Totaal skigebied: 10 km
Ideaal voor: alle niveaus

Italië

1. Bardonecchia – €71

In vergelijking met Frankrijk liggen de prijzen In Italië wel een stukje hoger. Denk aan ongeveer €20 per dag meer. Maar daarvoor krijg je in Bardonecchia ook bijna twee keer zoveel km aan pistes. Bardonecchia ligt in het Susatal (Val di Susa) in Piëmont. Hier ligt 100 km aan pistes op je te wachten. Meer dan de heflt van de pistes hier is blauw.

Totaal skigebied: 100 km
Ideaal voor: beginners en families

2. Monterosa Ski (Alagna Valsesia/Gressoney-La-Trinité/Champoluc/Frachey) – €75

Monterosa Ski ligt aan de berg de Monte Rosa, in het Aostadal en in het Valsesia. Naast de 132 km (!) aan skipistes, is er een skiroute van 5 km. Hier ben je echt wel even zoet. In totaal zijn er namelijk 20 liften, waarvan 5 gondels, 3 kabelbanen en zelfs 1 kabeltrein naar boven. Heb je budget over en houd je van een beetjes spanning? Je kunt hier namelijk ook heliskiën.

Totaal skigebied: 132 km
Ideaal voor: gemiddeld niveau

3. Via Lattea (Sestriere/Sauze d’Oulx/San Sicario/Claviere/Montgenèvre) – €77

Waar voor je geld krijg je hier zeker…. dit skigebied geeft toegang tot maar liefst 400 km aan pistes. Wow! Via Lattea ligt in de provincie Turijn en loopt naar het Franse arrondissement Briançon. Je kent het misschien wel van de Winterspelen van Turijn in 2006.

Totaal skigebied: 400 km
Ideaal voor: alle niveaus & freeride

Oostenrijk

1. Grossglockner Heiligenblut – €82

Grossglocknet is met 55 km aan skipistes de meest budgetproof Oostenrijkse wintersportplaats. Het skigebied ligt op de hoogste berg van Oostenrijk. Een magnifiek panorama-uitzicht op de 3.798 m hoge Grossglockner krijg je er dus gratis bij terwijl je van de vele kilometers aan pistes afsuist.

Totaal skigebied: 55 km
Ideaal voor: alle niveaus & freeride

2. Dachstein West (Gosau/Russbach/Annaberg) – €88

Het skigebied Dachstein West ligt in de Tennengau in de deelstaat Salzburger Land in Oostenrijk. Naast de 51 km piste, vind je hier ook 4 km skiroute. Veel van de pistes zijn rood hier. Maar omdat ze flink breed zijn, zijn ze ook voor beginners haalbaar. Leuk is dat er meerdere funpistes zijn en er is een stuk waar je je eigen snelheid kunt meten.

Totaal skigebied: 51 km
Ideaal voor: alle niveaus en families (& jeugd)

3. Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau – €89

In dit skigebied vind je mar liefst 113 km aan pistes, waarvan 16,3 km aan skiroutes. Het skigebied heeft pistes die geschikt zijn voor ieder niveau. De langste afdaling is 7 km lang. Tof is dat er ook een speciale familieafdaling van 4 km lang is die skiërs en snowboards van alle leeftijden kunnen nemen. Bij de Reither Kogel en de Roggenboden worden de pistes verlicht. ‘s Avonds en ‘s nachts skiën behoord dus ook tot de mogelijheden.

Totaal skigebied: 113 km
Ideaal voor: alle niveaus en families

Good to know: in verband met de Corona-pandemie gelden in enkele wintersportlanden dit jaar strengere regels voor gasten uit het buitenland. Zo is niet overal het Janssen-vaccin genoeg om toegang te krijgen tot het skigebied en/of is het hebben van een booster-vaccinatie verplicht. Check dus voor het boeken even wat de lokale regels zijn in het land waar je wilt gaan skiën of snowboarden en hoe je hieraan kunt voldoen.

Foto header via iStock, credits: Deklofenak