Misschien wel hét hoogtepunt van de Kerst: het kerst dessert. Het is in ieder geval de kers op de taart van het kerstdiner. En ach… als je toch al zoveel aan het eten bent tijden de feestdagen, kan zo’n toetje er ook nog wel bij, toch? Wij geven onze 3 favo kerst desserts als tip mee. Klassiekers, dat wel, maar ontzettend lekker en ieder met een eigen twist:

1. Tiramisu

Dé klassieker onder de kerst desserts wat ons betreft. Een lekker recept voor tiramisu is een must tijdens de feestdagen. De naam betekent letterlijk ’trek me omhoog’ in het Italiaans. Vroeger werd het namelijk veelal aan hulpbehoevenden gegeven om ze weer op de been te krijgen. Grappige nice to know! Wij maken hem het liefst met een beetje koffelikeur, amaretto én rum. Een goede espresso om de lange vingers in onder te dompelen is natuurlijk ook een must. Bouw het geheel op met mascarpone en laat een paar uur in de koelkast staan om goed stevig te worden. Smullen maar!

2. Crème brûlée

Bij deze klassieker kan je gaan voor de gangbare variant met custard. Echter kiezen wij voor een alternatieve crème brûlée en wel een met bramen en Griekse yoghurt. Verdeel hiervoor 200 gram bramen over vier schaaltjes. Meng wat bramenjam met wat bessenlikeur en verdeel dit over de bramen. Verdeel de Griekse yoghurt erover en strijk glad met de achterkant van een vochtige lepel. Bestrooi vervolgens met een laagje basterdsuiker. Zet de schaaltjes dicht onder de grill en laat de suiker in ongeveer 2 minuten smelten. Maak het af door de rest van de bramen op de crème brûlée te leggen.

3. Panna cotta

Letterlijk betekent dit nagerecht ‘gekookte room’ en het komt in vele smaken. De kunst zit hem om de room met suiker en gelatine langzaam aan de kook te laten brengen. Het puddinkje dat zo ontstaat kan je storten op een bordje, maar kan je ook serveren in een mooie kom. Zelf houden we erg van de citroenvariant, want lekker licht en fris. Maar varianten met chocolade zijn ook altijd erg populair. En bovenal, heel lekker!

Foto header via iStock, credits: AlexPro9500