Een zomerse dag vraagt om een lichte, gezonde maaltijd. Want met 30 graden heb je vaak helemaal geen zin in zware gerechten die ook nog eens veel (voor)bereiding vragen. Daarom tippen wij de 5 lekkerste zomerse wokgerechten. Niet onbelangrijk; begin bij de aanschaf van een goede wokpan. Want dan kom je zeker goed beslagen ten ijs.

1. Yaki Udon

Yaki Udon is Japans voor gebakken noedels. Een wokgerecht dat ook altijd bestaat uit groenten en vlees. En natuurlijk de noedels. In dit geval zijn de Udon (de noedels) vrij dik en zacht. Ze worden gemaakt van van tarwebloem, water en zout. Voor een echte klassieke Yaki Udon heb je biefstuk nodig, champigons, Chinese kool, bosui, sojasaus, wat sesamolie en een beetje bruine suiken. De biefstuk mag je snijden in kleine reepjes, terwijl de champignons grof gesneden mogen worden. Bak eerste de groenten en vlees aan in de wokpan en kook vervolgens koort de Udon. Voeg bij elkaar mét de saus en klaar is je wokgerecht.

2. Hollandsche wok

Bij een Hollandsche wok denk je natuurlijk aan aardappels. Die ontbreken dan ook zeker niet in dit recept. Nodig is voor dit gerecht: kipdijfiletreepjes, roerbakgroenten (met o.a. broccoli, wortel en courgette), kleine krieltjes, wat gember, kerriepoeder en peterselie en last but not least… een pakje kokosmelk. Bak eerst de kip goed gaar met de kruiden en voeg vervolgens de rest toe op de kokosmelk na. Die giet je er als laatste bij. Laat vervolgens een kwartier pruttelen in de wokpan en klaar is je Hollandsche wok. Fijn aan deze maaltijd is, dat je het ook koud kan eten. Ideaal voor bij een picknick dus.

3. Wokken met garnalen

Vis in een lekker wokgerecht is vanzelfspreken een top combinatie. Daarom als laatste tip een wokgerecht met lekkere garnalen. Voor de rest heb je nodig: rijstnoedels, wokgroenten (o.a. sugarsnaps, rode paprika en taugé), wat gezouten pinda’s, basilicum, romainesla en wokpasta (kies voor een milde variant). Bak de garnalen eerst aan, kook de noedels en voeg vervolgens de wokgroenten en pasta toe aan de garnalen. Voeg de noedels toe en serveer op een bedje van sla en top het af met de pinda’s en basilicum. Yum!

Foto header via iStock, credits: nerudol