Moeder worden is wat je noemt een ‘life changing event’. Je kan je nog zo goed voorbereiden door cursussen te volgen en boeken te lezen, weten wat er daadwerkelijk gaat komen, doe je niet. Het overkomt je en voor je het weet zit je er al middenin. Je staat niet langer op plek één in je leven, daar staat je kind. Maar het is en blijft van belang om jezelf niet uit het oog te verliezen, vooral in die eerste tropenjaren. Daarom tips hoe je die eerste jaren enigszins rooskleurig kan overleven:

1) Fit lichaam

Juist nu heeft je lijf extra liefde nodig. Een gezonde geest in een gezond lichaam is het credo immers. Trakteer jezelf daarom op een lekkere massage ‘once in a while’. Of koop een lekkere massage olie (bijvoorbeeld via easytoys) en laat je partner je masseren. Neem een warm bad, ga een keer uitgebreid naar de kapper, maak een verfrissende strandwandeling. Probeer ook 6 weken na de bevalling, als dat voor jou mogelijk is, sporten weer op te pakken. Een fit lichaam kan een stuk meer hebben. Kijk daarbij wel wat bij jou past. Is dat misschien yoga of juist eerder bootcamp?

2) Food, food, food

Het is heel makkelijk om je eigen maaltijd te vergeten als je druk bent met je kinderen. “Als zij maar goed hebben gegeten”, is een vaak gehoorde kreet. Maar je lichaam heeft energie nodig om de dag door te komen, dus gezond én op tijd eten is super belangrijk. Helemaal als je ook nog borstvoeding geeft. Heb je weinig tot geen tijd om boodschappen te doen? Dan zijn initiatieven als Marleen Kookt ideaal.

3) Time to relax

Relaxen… makkelijker gezegd dan gedaan. Als daar iemand moeite mee heeft, ben ik dat wel moet ik bekennen. Echter nadat ik vorig jaar tegen een burn-out zat (ook ik behoor tot de generatie Y…), heeft me dat wel de ogen geopend. Ik neem vaker de tijd om te genieten van het moment. Niet alleen maar werken, werken, werken en tegelijkertijd een leuke moeder willen zijn. Dat werkte alleen maar averechts. Nu gun ik het mijzelf weer om af en toe te mogen ontspannen met een boek, vrienden, of wat dan ook. Ben ik ook gelijk een leukere mama door geworden.

Foto header via iStock, credits: splendens