Veel mensen kopen tegenwoordig al een stuk bewuster hun kleding. Duurzaamheid en een eerlijke (groene) productie zijn hierbij belangrijke kernwaarden. Wij helpen je nog een stukje verder op weg met de volgende tips:

1) Less is more

Hiermee bedoelen we dat het vaak beter is om minder items in een jaar te kopen voor wat meer geld per item. In plaats van groot in te slaan bij de grotere winkel ketens. Kleinere merken (zoals studio anneloes kleding) maken hun kleding vaak duurzaam en ook van een betere kwaliteit. Investeren is hier dus het woord. Koop liever één pantalon die wat duurder is en járen mee gaat, dan een goedkope broek die na een paar maanden al toe is aan vervanging…

2) Tweedehands

Dé manier om bewust bezig te zijn met kleding is door meer tweedehands items te kopen. En ook je eigen kleding tweedehands (of middels kleding swap feestjes) van de hand te doen. Je hebt tal van online en offline tweedehands zaken tegenwoordig die ontzettend toffe tweedehands kleding verkopen.

3) Bewust

Stel je bij het kopen van een kledingstuk altijd goed de vraag of je het wel echt nodig hebt. Dat is vaak erg moeilijk; een impuls aankoop is zo gedaan, helemaal als je in een bepaalde ‘emotionele’ bui bent. Maar toch is het goed om dit te proberen. Heb je een mooie trui gespot? Maar heb je eigenlijk al heel veel truien en ook nog in die kleur, wat voegt het dan nog toe aan je garderobe?

4) Andere manieren zoeken

Er zijn ook tal van andere manieren waarop je nieuwe kleding kan ‘kopen’. Zo bestaat er een kledingbibliotheek waar je een abonnement kan nemen en maandelijks een aantal items kan lenen. Ook het upcyclen van oude kleding is een hele goede optie. Ontwerper Mick Keus is daar een goed voorbeeld van. Die maakt van oude modellen Levi’s een ‘nieuw’ exemplaar helemaal op maat gemaakt voor jou!

Foot header via iStock, credits: Milkos