Bij het starten van een bedrijf komt ontzettend veel kijken. In de eerste plaats is er een stukje lef nodig, want niet iedereen heeft het wel in zich om ondernemer te worden en zijn. Je gaat uiteindelijk toch ook veel onzekerheden tegemoet; geen vast inkomen meer per maand, bepaalde zekerheden die een vaste baan creëren zijn er ook niet meer… Maar aan de andere kant krijgen ondernemers er ook heel veel voor terug. Eigen baas zijn, flexibiliteit, creativiteit, bezig zijn met die zaken waar echt jouw passie ligt! Ga je de stap naar het ondernemerschap nemen, lees dan vooral eerst de volgende tips eerst door:

1) Strategie

De basis van je onderneming ligt in je strategie. Wat wordt jouw specifieke waardepropositie? Weet je waar je doelgroep zich bevindt? Schrijf, eventueel met hulp, een strategie uit in de vorm van een ondernemersplan. En belangrijk: maak een business model canvas. Een dergelijk canvas kan de structuur van je bedrijf duidelijk maken, en bovenal houvast bieden. Nog nooit een business model canvas gemaakt? Even zoeken op Google en je hebt tal van goede voorbeelden waar je het van kan ‘afkijken’.

2) Personal branding

Een tweede aspect wat erg belangrijk is, is hoe je jezelf en je bedrijf gaat vermarkten. Hoe zorg je ervoor dat potentiële klanten naar jou toe komen? Hoe ga je om met social media; welk kanaal is het meest passend voor jou? Zorg dat je ook ‘old skool’ visitekaartjes laat drukken, en probeer deze met name in het begin aan iedereen te slijten. Wellicht is flyers drukken zelfs ook een goed idee. Deze kan je bij lokale winkels en andere ondernemers neerleggen zodat mensen op die manier met jouw nieuwe bedrijf in contact kunnen komen. Zelf geen beste kijk op een goede en mooie huisstijl? Schakel zeker iemand in die daar wél verstand van heeft. Dat is de investering honderd procent waard.

3) Focus

In het begin is het vaak een valkuil dat je geneigd bent alle opdrachten die binnenkomen ook aan te nemen. Pas daar mee op, want door dat te doen kan je ook je focus verliezen. Durf nee te zeggen op opdrachten wanneer deze eigenlijk helemaal niet in je straatje liggen. Of onderbetaald zijn. Besteed ook de dingen uit waar je zelf niet goed in bent. Slecht met cijfers? Zorg dan gelijk dat je een accountant in de arm neemt die onder andere belastingzaken voor je kan regelen. Door zulke zaken uit te besteden, creëer je weer ruimte voor bijvoorbeeld acquisitie of andere prioriteiten.

4) Plezier

Misschien wel de belangrijkste van dit rijtje tips met betrekking tot ondernemers. Plezier hebben! Want dat is uiteindelijk ook de reden dat je voor het ondernemerschap gekozen hebt, toch? Doen wat je liefst doet. Je eigen bedrijf opzetten en laten groeien en bloeien tot iets moois. Vanzelfsprekend zal dat gaan met vallen en opstaand. Maar des te meer om trots op te zijn. You can do it!

Foto header via iStock, credits: PrathanChorruangsak