Het Deense ‘hygge’ lijkt bijna onmogelijk te vertalen, toch kennen we er in het Nederlands een passend begrip bij: gezelligheid. Wie de term breder trekt komt uit op het vinden van geluk in de kleine dingen. Dit woord staat al een flinke tijd op nummer één als het aankomt op inspiratie voor onze interieurs. We hebben het over niets anders dan de razend populaire Scandinavische woonkamer. Maar hoe zorg je ervoor dat ook je eigen woonkamer hartstikke hygge aanvoelt?

1. Licht

Over het algemeen geldt: hoe meer licht, hoe beter. Maar let vooral ook op de tint van je lamp. Voor een hygge sfeer ga je voor zachte, warme bronnen. Denk ook liever aan drie kleinere lichtbronnen verspreid door de woonkamer, dan één grote felle lamp. Het diffuse licht creëert niet alleen knusheid, maar het zorgt er ook voor dat je als het ware allerlei kleine ‘hoekjes’ vormt die uitnodigen om bewoond te worden. Dat is stukken gezelliger dan een grote, steriele ruimte.

2. Vorm

Vaak wordt deze tip vergeten, maar de vormen van meubilair en decoraties zijn essentieel voor een hygge huishouden. Ronde salontafels zijn bijvoorbeeld een echte must voor een doordacht Scandinavisch interieur. Zet een paar kleine salontafels bij elkaar en je schept het gevoel van een ruimte waarin geleefd wordt. Let wel: de Scandinaviërs zijn dol op strakke, moderne lijnen. Sierlijke details zijn hier niet zo snel thuis. Zo oogt het schoon en opgeruimd, terwijl de ronde vormen tussendoor de juiste speelsheid creëren en de strakheid opbreken.

3. Kleur

Het Scandinavische kleurenpallet is direct herkenbaar. Lichte, pastelachtige tinten, met af en toe een felle kleur tussendoor. Mintgroen op de muur met daarvoor een pastelroze bank, bijvoorbeeld. Of wat dacht je van een mooi lichtgrijs in combinatie met een okergele vaas? De vuistregel is: combineer zachte pastelkleuren met wit en grijs, en voeg één of twee opvallende, contrasterende kleuren toe. Houd het wel minimaal. Zoek bijvoorbeeld naar een klein detail in een klok, een bloemenvaas of een fotolijstje. Koper past overigens goed bij pasteltinten, dus vergeet niet om je metalen zorgvuldig te kiezen.

4. Materiaal

Hout, hout en ja, nog meer hout. En om dan terug te komen op tip nummer één: licht hout, het liefst. Kijk vooral naar houtsoorten als berk, vuren, grenen en esdoorn. Voor de creatieveling is het overigens altijd een leuk idee om zelf aan de slag te gaan met drijfhout. Haal een beetje van buiten naar binnen en bouw je eigen boekenplanken of kledingrekken. Voor stoffen ga je op zoek naar wol, katoen en bont. Bij metalen ga je het beste voor koper of messing. Natuurlijke materialen zijn je beste vriend.

5. Decoratie

Houd je in als het gaat om decoratie. Kies bewust en met precisie. Je wilt liever niet een half museum aan je woonkamer muur hangen. Ga in plaats daarvan liever voor een paar grotere kunstwerken, posters of foto’s die tot je spreken. Laat je ook hier weer leiden door kleur (licht) en compositie (strak, met zo nu een dan een speelse vorm). En tot slot: vergeet je planten niet! Dit oogt per direct fris. Planten en bloemen zijn niet weg te denken in de Scandinavische woonkamer.

Foto header via iStock, credits: KatarzynaBialasiewicz