Nieuw jaar, nieuwe voornemens. Waarbij meer sporten vaak één van die vele voornemens zijn. Een sport die veel wordt opgepakt in januari is hardlopen. Maar wanneer je zonder enige voorkennis, conditie of het juiste schoeisel begint met hardlopen dan kan dat wel eens heel nadelig voor je uitpakken. Wil je kortom zonder blessures het jaar doorkomen, lees dan vooral verder.

Het aanschaffen van nieuwe hardschoenen is leuk, maar is ook heel lastig. Want hoe weet je welke criteria je toe moet passen bij zo’n aankoop? Welke factoren spelen een rol? Het is makkelijk om te denken ‘ik wil gewoon een mooie schoen, in een kek kleurtje’. Maar koop je een schoen waarbij de demping bijvoorbeeld niet optimaal is bij jouw lengte en/of gewicht, dan is dat niet ideaal.

Voor elke sport een andere schoen

Elke sportdiscipline kent een eigen type schoen. Een schoen die het beste om kan gaan met de bewegingen die tijden de sport worden gemaakt. Zo zijn basketbalschoenen zo gemaakt dat ze een perfecte stabiliteit geven. En zaalvoetbalschoenen hebben weer een gladde zool, zodat ze qua wendbaarheid heel erg goed presteren. Hardloopschoenen (bijvoorbeeld de Nike hardloopschoenen) bezitten juist weer een goede flexibiliteit en een goede demping. Draag je te zware hardloopschoenen dan riskeer je veel sneller een blessure.

Hoe lang kan je doen met hardloopschoenen?

Hoe lang je met een hardloopschoen kan doen verschilt heel erg per persoon. Sommige lopen, door de manier waarop ze lopen, hun schoenen al binnen een paar maanden stuk. En sommige kunnen er rustig 1500 kilometer op rennen. Slim is wel om je schoenen goed te verzorgen. Laat ze luchten nadat je ze gebruikt hebt en zorg dat de zooltje in de schoen altijd goed op hun plek zitten. Gelukkig zijn hardloopschoenen tegenwoordig vaak van materiaal gemaakt dat wel tegen een stootje kan, maar ook erg luchtig is. De asics hardloopschoenen zijn bijvoorbeeld voorzien van een bepaald materiaal bovenwerk zodat je voeten tijdens het rennen goed fris en droos blijven. Wel zo prettig!

De pasvorm

Ga je over tot aanschaf van een schoen, doe dat dan bij voorkeur in een fysieke winkel of laat thuis een aantal verschillende maten bezorgen. Een hardloopschoen die te strak zit en dus te klein is, is echt niet fijn. Een hardloopschoen moet vaak ook een halve of hele maat groter zijn dan de maat die je normaal draagt (schrik dus niet wanneer je als vrouw een maat 42 moet hebben). Dit omdat je voeten tijdens het rennen telkens met een schok stil komen in je schoen. En dat vraagt om wat extra ruimte. Voel dus goed of er geen knelpunten zitten en twijfel je, vraag dan zeker om advies.

Heb je jouw perfecte hardloopschoen gevonden? Dan is het tijd ze aan te trekken en de wijde wereld in te sprinten om je goede voornemens daadwerkelijk te onderstrepen!

Foto header via iStock, credits: Pavel1964