Het fenomeen burn-out is niet meer weg te denken uit de samenleving waar we nu in leven. Voornamelijk Millennials komen steeds vaker thuis te zitten door een burn-out. Wat de symptomen van een burn-out zijn en wat te doen bij het hebben van een burn-out is over het algemeen bekend en op dit onderwerp heerst geen taboe meer. Mensen durven er eindelijk voor uit te komen en zichzelf ook de rust te geven, waar ze al die tijd behoefte aan hebben. Maar dan is er ook nog de bore out. Een fenomeen waar veel mensen nog niet van gehoord hebben.

Lusteloosheid

We hebben allemaal weleens een moment meegemaakt tijdens het werken dat je door het bos de bomen niet meer ziet en er eigenlijk wel klaar mee bent. Dit duurt dan vaak maar eventjes. Wanneer je thuis bent en even stoom af kunt blazen, is het daarna vaak weer oké en heb je de zin in het werken snel weer terug. Bij een bore out verveel je je zo erg op het werk, dat je er heel ongelukkig van wordt. Ook kun je op een gegeven moment niets meer. Het werken zelf lukt niet meer, maar daarnaast vallen je sociale contacten ook steeds verder weg en raak je in een isolement. Een symptoom dat ook vaak voorkomt bij een bore out is lusteloosheid. Je hebt nergens zin meer in, terwijl je eigenlijk zo graag een nieuwe uitdaging zou willen aangaan op de werkvloer.

Geen uitdaging

Het verschil tussen een burn out en een bore out, is dat je bij een bore out te lang in je comfortzone blijft hangen. Er is geen uitdaging meer, waardoor je geprikkeld wordt. Dit zorgt ervoor dat je persoonlijke ontwikkeling stil komt te liggen. Bij een burn-out ben je te lang door gegaan en heb je te veel van jezelf gevraagd. Je hebt je grenzen te ver verlegd, waardoor je opgebrand raakt.

Wanneer je te maken hebt met een bore out, is het belangrijk om hier allereerst over te praten. Dit kan met je partner zijn of met een goede vriend of vriendin. Zolang je er maar over praat. Ook is het goed om op zoek te gaan naar dat gene waar je wel energie uit haalt. Bedenk wat je altijd al hebt willen doen. Streef je dromen na en vindt een baan waarin je genoeg uitdaging hebt en genoeg prikkels krijgt, zodat je uitgedaagd wordt en blijft. Soms is een kleine aanpassing in je takenpakket al voldoende. Zolang je maar weer het plezier terugvindt in je werk en zin krijgt om de handen uit de mouwen te steken.

Foto header via iStock, credits: SIphotography