De juiste lichtbron doet wonderen voor een interieur. De keuzes die we maken als het aankomt op hoe we onze ruimtes belichten zijn allesbepalend voor de sfeer. Toe aan wat inspiratie? Lees hier de populairste trends op het gebied van lampen en verlichting van 2021.

Materialen: mix en match!

Wat we tegenwoordig steeds vaker terug zien is dat licht niet alleen een functie heeft, maar steeds meer tot de stijl van het interieur begint te horen. Dat betekent dat er een heel scala aan verschillende soorten materialen lampen zijn. En het leukste is: in 2021 zullen materialen zoals brons, glas, messing en metaal (vooral goud blijft populair) volop met elkaar gemixt worden. Deze variatie in materiaal zorgt voor een speelsheid à la ‘chaotische orde’. Oftewel, dit geeft het gevoel van een ‘doorleefd’ huis. Wil je nog meer warmte en intimiteit toe te voegen aan je interieur? Kies dan voor een van de grootste trends van 2021: lampenkappen van gerookt glas. Deze komt in allerlei maten, vormen en kleuren voor. Doordat het glas minder helder is, schijnt het licht ietwat warmer, en wordt jouw interieur steeds knusser. Tip: deze trend wordt vaak gecombineerd met de al bekende industriële stijl: van stoere tafellampen tot hangende gloeilampen.

Kleuren: luxueus en industrieel

Net zoals bij de materialen, worden ook kleuren maar al te graag met elkaar gemixt in 2021. Het palet van aankomend jaar kenmerkt zich door onder andere okergeel, zacht goud, ‘gerookte’ kleuren, smaragd groen, zwart en donkerblauw. Deze kleuren stralen luxe uit en bieden een mooi contrast met bijvoorbeeld gouden details of zwarte structuren. Het voegt doe aan de zwaarte van de trends van 2021: alles lijkt vrij warm, donker en innig. Toch zien we ook nog wat overblijfselen van de wat lichtere Scandinavische trends van de vorige jaren terug, zoals lichte houtsoorten (rotan, bamboe), of afwisselingen met lichtere tinten zoals wit en grijs.

Ledverlichting: slim en energiezuinig

Razend populair is de trend waarbij steeds meer lichtbronnen een ingebouwde dimmer hebben. Zo bepaal je zelf gemakkelijk of je nou wat feller, helderder licht wilt, of bijvoorbeeld een gemoedelijk leeslampje. Bovendien is ledverlichting niet alleen handig in verband met het besturen ervan, het is ook nog eens goedkoper én duurzaam. Vaak is de lichtbron van een afstand te bedienen en kan je de kleur van de lamp via een app of variant daarvan handmatig instellen. Het geeft je interieur in een handomdraai een moderne, minimalistische look, mét een kleurtje naar keuze. Denk hierbij aan verschillende spots aan de muur of één grotere vloerlamp.

Foto header via iStock, credits: doomu