1220…. dat is de hoeveelheid paar schoenen die Imelda Marcos, voormalig presidentsvrouw van de Filipijnen, bezat. Ze stond dan ook niet voor niets bekend als ’s werelds grootste schoenenverzamelaar. Gelukkig ligt het gemiddelde aantal schoenen dat een Nederlandse vrouw draagt wel een stukje lager; 23 paar in totaal. Ook niet mis, wetende dat je effectief maar 8 paar ook daadwerkelijk draagt. Benieuwd naar nog meer leuke schoenen weetjes? Lees dan vooral verder!

Sneak aroud

Volgens The New York Times begonnen mensen aan het einde van de 19e eeuw het woord sneakers te gebruiken omdat je dankzij de rubberen zool rond kon sluipen zonder geluid te maken. Oftewel: “sneak” around. Niet gek dus dat sneakers nog steeds immens populair zijn. Van stoere jongens sneakers tot aan classy vrouwen sneakers… het mooie van sneakers is dat er echt voor iedere type persoon wel een bijpassende sneaker te vinden is.

Mannen op hakken

Vrouwen de eerste die op hakken liepen? Think again. Eeuwenlang betekenden hakken namelijk een hoge sociale status. Met als resultaat dat mannen hakken droegen. Het was daarnaast ook cruciaal voor mannen op paarden om een hiel op hun laars te hebben om in hun stijgbeugels te kunnen blijven zitten.

Boots for women

Nu is het heel vanzelfsprekend voor vrouwen om schoenlaarsjes te dragen. Maar dat was het niet altijd. De eerste dameslaarzen werden in 1837 gemaakt voor Queen Victoria. Schoenmaker Joseph Sparkes-Hall creëerde laarzen met elastische zijkanten waardoor de koningin haar laarzen makkelijk aan en uit kon trekken.

Het begin van de schoenmaat

Aan het begin van de 13e eeuw ontwikkelde Groot-Brittannië de eerste manier om schoenmaat te meten. Koning Edward II besloot een gerstekorrel als basis voor het meten van schoenen te nemen. Hij oordeelde dat de lengte van drie gerstekorrels gelijk was aan één inch, waardoor dit de maatstaf was voor maatvoering.

En zo zijn er nog tal van andere leuke weetjes over schoenen. Het is altijd leuk om de geschiedenis van producten te weten, geeft toch vaak een heel ander perspectief op iets. Enne… hoeveel paar bezit jij? Eerlijk? Ben je een echte ‘Imelda’ of valt het wel mee en is je partner wellicht degene met een shoe crush. Well remember: good shoes take you to good places!

Foto header via iStock, credits: EKramar