Wanneer het gaat om cadeaus voor de wijnliefhebber is er genoeg keuze. En gelukkig voor elk budget. Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij bij de volgende verjaardag of borrel goed beslagen ten ijs komt met jouw wijn cadeau.

Budget

Kurkentrekkers, capsulesnijders, dropstops en wijnglasmarkers. Het zijn allemaal handig foefjes die je als wijnliefhebber graag in huis hebt. Een kurkentrekker spreekt wel voor zich. Een capsulesnijder is handig om het omhulsel van de hals van de fles te snijden, zodat je sneller bij de kurk bent. Een dropstop is een flexibel aluminium rondje. Die kun je oprollen en in de hals van de fles steken. Zo kun je inschenken zonder te morsen. Wijnglasmarkers zijn handig voor wanneer je wel eens vergeet waar je je glas hebt laten staan. Het zijn vaak gekleurde vormpjes die je aan de voet of steel van je glas kunt klikken of hangen. Als iedereen zijn eigen kleurtje kan onthouden, is niemand zijn glas meer kwijt.

Midden

Een beluchter is zeker een must. Vooral wanneer je ongeduldig bent. Je hebt dure beluchters, maar ook simpele apparaatjes die je op de fles kunt klikken. Het versnelt het proces om je wijn te beluchten en dus om de aroma’s sneller “open” te krijgen. Ze zijn in verschillende designs te verkrijgen. Sommige zijn zo stijlvol, dat je ze ook gerust als een soort ornament ik je kast kunt leggen. Natuurlijk heb je ook chique kelnersmessen die wat duurder uitvallen. Sommige kurkentrekkers kun je zelfs personaliseren. Dat is ook erg leuk om dan cadeau te doen.

Duur

Een set goede, mooie wijnglazen, een luxe karaf of gewoon een hele goede wijn. De keuze voor wijncadeaus in het hoge segment is groot. En je kunt het zo duur maken als dat je zelf wil. Rode wijn van Pinot Noir uit de Bourgogne is over de hele wereld beroemd. Een fles Pinot Noir uit deze streek is dus al een cadeau op zich. Voor de echte liefhebber zijn er ook veel boeken te vinden over deze wereldberoemde regio. Dan kun je naast een mooie fles ook een prachtig naslagwerk cadeau geven. Een andere rode wijn die het hart van menig wijnliefhebber sneller doet kloppen, is een krachtige Barolo uit het Italiaanse Piemonte, een Bordeaux uit een van de gemeente appellations van de Médoc of uit Pomerol of Saint-Émilion. Of misschien wel een kruidige wijn uit de Rhône.

Foto header via iStock, credits: DashaMuller