Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen. Mensen die hun eigen schoenen hebben ontworpen. Een paar leuke kleuren, een paar figuurtjes of zelfs een stripfiguur. Het is allemaal mogelijk met je eigen creativiteit. Daarnaast is het erg belangrijk dat je de juiste verf hebt. Niet iedere verf kan namelijk zomaar gebruik worden om schoenen te verven. Daar heb je speciaal schoenen verf voor nodig. Je leest hier meer over welke verf je nodig hebt en hoe je hiermee om moet gaan.

Verschillende materialen verven

Een schoen kan verschillend materiaal hebben. Het kan namelijk van kunststof, suède of leer zijn. Het is daarom belangrijk dat je weet van welk materiaal je schoen is gemaakt. Leer verven doe je namelijk weer met een andere soort verf dan suède. Je kunt leren schoenen verven wanneer deze:

– Beschadigd zijn
– De kleur vervaagd is
– Je de kleur niet meer mooi vindt
– Witte sneakers wil costumizen

De verf die je voor lederen schoenen gebruikt heet Angelus leerverf. Het fijne aan de verf is dat je niet meteen nieuwe schoenen hoeft te kopen als je de kleur of uitstraling niet meer mooi vindt. De verf is namelijk veel goedkoper dan een paar nieuwe schoenen.

Naast dat het belangrijk is dat je weet welk materiaal de schoen heeft, is het bij leer verven belangrijk dat je weet dat het echt leer is. Nepleer is namelijk veel op de markt. Dit hecht niet goed met de verf en zou daarom zonde zijn als je het op nepleer gebruikt. Echt leer kan uit drie verschillende leersoorten bestaan. De drie soorten leer zijn: Vol anilineleer, semi-anilineleer en gedekverfd leer. De drie leer soorten hebben ieder een eigen kenmerk.

Waar op letten tijdens verven van leren schoenen?

Voordat je gaat beginnen met het verven van leren schoenen is het belangrijk dat je een aantal dingen weet.

1. Welk soort leer ga ik verven?
2. Welke kleur of kleuren ga ik gebruiken?
3. Bepaal de staat van het leer, mochten er scheurtjes of andere beschadigingen op zitten kun je die het best eerst repareren.
4. Maak de juiste keuze in verf, er zijn verschillende soorten.
5. Wil ik een glanzende of matte afwerking?

Heb je alles op een rijtje? Dan kun je beginnen met het verven van de schoenen. Kijk goed welke stappen je moet ondernemen om het mooiste resultaat te behalen.

Foto header via iStock, credits: Fugacar