Krijgen jullie binnenkort een dochtertje? Dan kan het nog best lastig zijn om een leuke naam uit te kiezen. Heel veel meisjes in Nederland heten al Emma, Julia, Mila, Sophie of Olivia. Het zijn zelfs de vijf meest voorkomende meisjesnamen in 2022. Daarom is het leuk om eens een ander, originelere naam te kiezen. Maar wat zijn eigenlijk de leukste namen voor een meisje?

Leukste namen voor je dochtertje

Er zijn heel wat andere, bijzondere meisjesnamen te bedenken. Zo heten er maar weinig meisjes Noï of Mint. Tegenwoordig worden er wel al meer meisjes Benthe genoemd. Ook andere buitenlandse namen zoals bijvoorbeeld Safae en Aiko zijn in opkomst. Daarbij doen ook namen vernoemd naar godinnen zoals Freya het goed. Er is zelfs in Engeland een artiest – Freya Ridings – die zo heet.

Unisex namen voor je dochter

Als je namen voor je dochter bedenkt, kun je er ook voor kiezen om een genderneutrale naam te kiezen. Deze namen komen vaak stoer over. Ze komen ook niet erg vaak voor. Tegenwoordig kiezen steeds meer ouders er in deze tijd voor om minder de nadruk op het geslacht van het kindje te leggen. Namen die je voor zowel meisjes als jongens kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld: Charlie, Sam, Jessie, Billie of Bowie. Veel van die namen slaan ook deels op artiesten zoals Charlie Puth, Sam Smith, Jessie J, Billie Eilish of David Bowie. Als je dus een ouder bent die veel van muziek houdt, liggen deze namen voor de hand.

Kleurrijke meisjesnamen

Je kunt er ook voor kiezen om je dochter te vernoemen naar je favoriete kleur. Nu zullen er maar weinig Nederlandse kinderen zijn die namen als ‘Red’, ‘Yellow’ of ‘Purple’ krijgen. Maar Nederlandse ouders kiezen wel vaak voor andere kleurrijke meisjesnamen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een meisjesnaam als Silver, Amber, Ruby of Yade? Eén van de namen die vernoemd is naar een kleur, is Siënna. Deze naam zien we tegenwoordig steeds vaker voorbijkomen.

Namen van edelstenen

Je dochter is straks alles voor je en dus enorm waardevol. Hoe leuk is het om je dochter naar een edelsteen te vernoemen? Niet voor niets was één van de populairste meisjesnamen in de jaren ’90 Amber. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zo’n naam weer te herintroduceren, maar ook andere namen die vernoemd zijn naar edelstenen zijn het overwegen waard. De naam Saphira/Saffira komt regelmatig voor. De spelwijze met ‘ph’ worden meestal aan Amerikaanse meisjes gegeven. In Nederland krijgen gemiddeld 4 meisjes per jaar deze naam

Een andere naam uit het lijstje die het goed doet, is Lulu. Dit is het Arabische woord voor ‘Parel’. Deze naam doet schattig aan. Als je het op zijn Frans schrijft, krijg je ‘Loulou’.

Geluksnamen

Ten slotte doen ‘geluksnamen’ het ook altijd goed voor meisjes. Eén van de meisjesnamen die al jarenlang in opkomst is, is Benthe. Daarnaast kun je ook kiezen voor Kes of Alaia. Zo’n naam is zeker origineel en zal op geboortekaartjes voor meisjes erg mooi staan. Andere namen komen vaker voor. Denk bijvoorbeeld aan een naam als Feline, Livia of Farah.

Illustratie header via iStock, credits: Ponomariova_Maria