Een nieuwe winter dient zicht aan, met bijbehorende woontrends van 2023. Wat zijn de meest in het oog springende nieuwigheden? Wat gaan we terugzien in de aankomende winter? En wat kan echt niet meer? We zetten het voor je op een rijtje!

Glamour

Na twee jaren van corona mogen we weer wat uitbundiger zijn. Dat geldt ook voor ons interieur. Eén van de opvallendste dingen die we spotten, is namelijk glamour in je huis. En nee, niet over de top, zeker niet. Maar wel glamour elementen. Denk daarbij aan goud, maar ook aan kleuren als kobaltblauw en fluweel. Het is dus eigenlijk meer koninklijke glamour. Een mooie, klassieke visgraat vloer kan daarbij niet ontbreken. Nice to know; die kan je ook heel betaalbaar laten leggen als pvc-vloer.

Puur natuur

De groene trend zien we natuurlijk al een tijdje heel erg doorzetten. Maar steeds meer zie je het ook terugkomen in items die echt onbehandeld zijn. Natuurlijke materialen staan voorop, duurzaam en puur natuur. Combineer dit met een (natuurlijke) steen en je groene interieur is, bijna, compleet. Planten mogen vanzelfsprekend niet ontbreken. En plaats die planten vooral door het hele huis. Een botanisch geheel mag het zeker zijn. Mooi meegenomen is dat die planten ook weer voor een stukje extra (schone) zuurstof in huis zorgen.

Japandi

Misschien had je er al van gehoord, misschien ook niet.. Japandi. Oftewel Japans minimalisme. Een stijl dat een mix is van twee culturen: Japans en Scandinavisch. En een stijl die momenteel super populair is. Kenmerken van Japandi zijn neutrale tinten, cleane ruimtes, functionaliteit, ambacht en de natuur. Het is eigenlijk een heel serene stijl, die ook veel warmte uitstraalt en dat ondanks de minimalistische stijl. Wil je dus zen worden? Ga dan zeker voor deze stijl. Vereiste is wel dat je een opgeruimd iemand bent…

Slim interieur

We leven in een nieuwe tijd, die vraagt om nieuwe, slimme, innovatieve oplossingen. En dat zie je bij veel mensen al vertaald worden in het interieur. Of eerder, doorgevoerd worden. Van een Google home installatie tot aan een automatisch, intuïtief lichtplan. Of een video deurbel die je op afstand kan bedienen. Maak het helemaal compleet met een slimme thermostaat en uitrolbare cinema (of wel projector). En het leuke is dat al die gadgets echt niet de rest van je interieur qua stijl dwars hoeven te zitten. Laat ze juist echt onderdeel zijn, dan maak je er des te meer gebruik van.

Landelijk

Wat we allemaal willen in ons huis is vaak tot rust komen. In een landelijk interieur gaat dat zeker lukken. En laat dat nu ook een trend zijn die je dit jaar weer mee ziet dan ooit. Grove, zachte materialen. Een grote plofbank voor het hele gezin middenin de woonkamer. Hout- en steenelementen. Maar ook en vooraal veel huiselijkheid. Dat zich vaak laat vertalen in het kiezen van de juiste accessoires. Denk aan grote spiegels, wollige plaids, robuuste kaarsen en fijne bijzettafeltjes.

Zit er iets bij voor je, in bovengenoemde trends? Zo niet, mixen en matchen mag natuurlijk ook altijd!

Foto header via iStock, credits: KatarzynaBialasiewicz