De aanschaf van een bed is niet zomaar iets wat je tussendoor doet. De levensduur van een boxspring is bijvoorbeeld zo’n 20 jaar en van een goed matras zo’n 10 jaar. Dat zijn nogal wat jaren die je spendeert in een en hetzelfde bed (tel daarbij op dat je ongeveer 1/3 van je leven in bed doorbrengt!). Waar moet je nu precies op letten bij de aanschaf van een bed? Wij geven tips.

Design

De keuze voor het design van je bed is natuurlijk heel persoonlijk. Wel is deze onderhevig aan trends. Zo zie je tegenwoordig veel aanbod in boxsprings. Niet gek, want de uitstraling van een boxspring voelt als die van een bed op een hotelkamer. Comfort dat we elke dag wel willen ervaren, niet? Daarnaast kan je natuurlijk ook kiezen voor een ledikant. Hierbij kan je kiezen uit van alles, van hout tot aan velours. En van pootjes tot aan kastruimte onder je ledikant verstopt. Doe dan ook heel veel inspiratie op wat betreft bedden. Neus rond op Pinterest en, wanneer dat weer mogelijk is, ga beddenwinkels af. Het design van je bed bepaald immers de look en feel van je slaapkamer. Maak de keuze niet te snel!

Matras en bodem

Ook een matras en lattenbodem is even een uitzoekwerkje. Je hebt namelijk verschillende type slapers (buik-, rug-, zij-slapers) en bij elk type slaper past weer een matras. En dan hebben we het nog niet gehad over je gewicht of eventuele blessures aan je rug, nek of schouders. Dit alles heeft invloed op wat voor soort matras het beste voor jou is. Fijn is dat je tegenwoordig vaak ook matrassen thuis mag testen. Slaapt het toch niet zoals je had gehoopt? Dan komen ze het weer ophalen. Ga je voor een boxspring, dan moet je kiezen uit een topper. Ook door zijn weer varianten in; koudschuim of traagschuim. Wat weer alles te maken heeft met onder andere warmte doorlating, eventuele allergieën en wasbaarheid.

Dat een bed uitkiezen, letterlijk en figuurlijk, niet over één nacht ijs gaat, blijkt wel. Zaak is dat je geen impulsaankoop doet. Want je wilt boven alles voorkomen dat je jarenlang op een verkeerd matras of bed blijkt te liggen. Een goede, gezonde nachtrust gaat boven alles!

Foto header via iStock, credits: Evgeniia Rusinova