Op vakantie gaan met jonge kids… dat is niet altijd bepaald stressloos. Helemaal als je nog echt jonge kinderen hebt (lees een baby en/of peuter). Zo moet je aan honderd-en-één dingen denken tijdens het inpakken. Luiers, zwemluiers, eten en vermaak voor onderweg, flesjes, enz, enz. Waar je vroeger alleen voor jezelf je koffer hoefde in te pakken is dat voor mij inmiddels verdrievoudigd. En dan heb je tijdens de vakantie de slaapjes waar je rekening mee moet houden, peuters die juist niét hun middagslaap meer willen doen en daardoor chagrijnig raken, poepluiers op de meest onhandige momenten. Maar dat het ook zeker juist heel leuk kan zijn, dat bewees onze recente trip met de hele family naar Potugal. Waarom en hoe het kwam dat het zo relaxed was? Onze tips & tricks:

1) Travel light

De verleiding is groot (en erg Nederlands) om alles mee te nemen, van luiers tot aan pakken melk. Maar ook op de plek van je bestemming zijn supermarkten. Helemaal als je binnen Europa reist, hoef je je daar niet druk over te maken. Probeer dus vooral niet alles in grote verpakkingen mee te nemen, scheelt heel veel bagage-gedoe.

2) Vliegtijden

De vakantie begint al met de reis, laat de reis dan ook een leuk onderdeel zijn van je vakantie en niet een drempel die je moet nemen. Kies waar mogelijk voor gunstige vliegtijden die samenvallen met eventuele slaapjes van je kids. Ook maak ik altijd een aparte tas met gezonde én lekkere snacks, wat speelgoed (niet te veel, want ze spelen er uiteindelijk toch vaak niet veel mee), een iPad met wat tekenfilmpjes en leesboekjes. Geen cadeautjes, want anders schep je de verwachting dat ze bij elke vliegreis die we maken cadeaus krijgen. Wij vlogen met KLM en dan krijgen ze altijd al een leuk presentje van het cabinepersoneel (waar ook echt gebruik van wordt gemaakt).

Een familyproof vakantie in Portugal, 8 tips & tricks - Stijlmeisje

3) Familieconcept als verblijf

Manlief en ik zijn alles behalve liefhebber van resorts en vakantieoorden die bol staan van de animatie. Toch wil je dat op je vakantieverblijf ook genoeg leuks voor de kinderen aanwezig is én dat je als ouder ook fijn kan relaxen. Als je besluit naar Portugal te gaan, dan is het familyconcept hotel Martinhal de oplossing. De ‘keten’ heeft vier hotels in Portugal: Martinhal Sagres, Martinhal Cascais, Martinhal Chiado en Martinhal Quinta. De locaties verschillen van een resort in de Algarve, tot een locatie in de stadskern van Lissabon. Wat ze aanbieden zijn meer luxe familievakanties met veel aandacht voor familievriendelijke accommodaties, restaurants, bars en voorzieningen voor kinderen. De essentie van Martinhal in het kort: het samenbrengen van een super service voor het hele gezin, waarbij zowel ouders als kids kunnen ontspannen. En ontspannen dat deden we de week dat we in Martinhal mochten verblijven. Net als de kinderen, die konden spelen naar harte lust!

Een familyproof vakantie in Portugal, 8 tips & tricks - Stijlmeisje Een familyproof vakantie in Portugal, 8 tips & tricks - Stijlmeisje Een familyproof vakantie in Portugal, 8 tips & tricks - Stijlmeisje

4) Gedeelde smart is halve smart

Klinkt wat zwaar deze tip, maar wat ik er mee wil zeggen is dat doordat je in een familiehotel als Martinhal zit, je merkt dat de sfeer juist relaxed is. Ondanks dat er veel (jonge) kids zijn en (vaak uitgebluste) ouders voel je in het hotel dat je je niet druk hoeft te maken als je kind besluit het op een brullen te zetten. Omdat die stress wegvalt, is de sfeer eigenlijk hartstikke mellow en maakt het dat Martinhal ook een prima verblijf kan zijn voor mensen zónder kids.

5) Wil niet te veel

Plan max 2, en eigenlijk liefst maar één, activiteiten per dag met de kids. Ga of ’s ochtends óf ’s middags iets met ze doen. Niet en en. Kinderen zijn al snel tevreden. Geef ze een glijbaan, een hoop zand of een stuk gras en ze zijn tevreden. Door niet te veel uitjes te plannen (worden ze echt blij van alle stadjes die jij als ouder wilt bezoeken?), wordt je vakantie ook vanzelf heel relaxed.

Een familyproof vakantie in Portugal, 8 tips & tricks - Stijlmeisje Een familyproof vakantie in Portugal, 8 tips & tricks - Stijlmeisje

6) Laat het thuis-schema los

Wat ik altijd opmerkelijk vind als ik bijvoorbeeld in een land als Portugal ben, is dat de kinderen nog tot zo laat op zijn. Die van mij houden het zeker niet vol tot 22 uur ’s avonds. Al helemaal niet op vakantie. Waar ze thuis rond 7 uur naar bed gaan, zijn ze op vakantie soms al om 18 uur helemaal op van al het spelen. Wij gaan de tijd dan ook niet onnodig rekken en leggen ze dan gewoon op bed. Ook wel prima, dan kunnen wij rustig van ons avondeten genieten. In Martinhal konden we heel fijn zelfs van een babyfoon gebruik maken, zodat wij in het bijbehorende restaurant (met prima keuken!) heerlijk konden eten.

Een familyproof vakantie in Portugal, 8 tips & tricks - Stijlmeisje

7) Actieve uitjes

Als je samen met de kids een leuk uitje wilt doen, is een sportieve activiteit altijd een succes. Dat kan al samen trampoline springen zijn, maar ook basketbal, tikkertje en fietsen. Iedereen kan zo de energie even kwijtraken. Een aanrader is zeker om fietsen te huren,. Martinhal biedt de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende type fietsen, wij kozen voor stadsfietsen met ieder een kinderzitje achterop. Maar je kan ook een fietskar voor achter de fiets huren. Super-leuk om te doen en dé kans om meer van de omgeving te zien.

Een familyproof vakantie in Portugal, 8 tips & tricks - Stijlmeisje

8) Geniet!

En de laatste tip, voor de hand liggend, maar toch: geniet! Voor je het weet zijn de kids groot en is een vakantie lang niet meer zo ingewikkeld, maar wat zal je tegen die tijd met weemoed terugdenken aan die (tropen)jaren….

Een familyproof vakantie in Portugal, 8 tips & tricks - Stijlmeisje