Sinds ik twee kleine kids heb, zijn gebroken nachten eerder regel dan uitzondering. Niets nieuws natuurlijk, maar wil je toch een beetje fris de (werk)week doorkomen dan is het super belangrijk om te proberen die nachten zo comfortabel mogelijk te maken. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar volg je (één van de) onderstaande tips op, dan zal je al snel verschil merken. Ook als je niet aan die 8 uur per nacht kan komen als jonge moeder:
1) Ademhaling
Essentieel voor een goede nachtrust is een juiste ademhaling. Dat kan eigenlijk alleen als je hoofd tot rust is gekomen. Oftewel: stop met piekeren als je in bed gaat liggen. Makkelijk gezegd dan gedaan. I know. Zelf ben ik ook iemand die júist ’s nachts kan gaan liggen malen. Een handige hulp is daarom een meditatie app. Die heb je in vele soorten, zelf vind ik de Harmony – Hypnosis Meditation app een aanrader, en helpen je om je ademhaling onder controle te krijgen en op een fijne manier in slaap te vallen.
2) Temperatuur
Eén van de eerste dingen die ik doe als ik niet thuis in mijn eigen vertrouwde bed slaap, is checken of ik wel een raam open kan zetten. Ik vind het verschrikkelijk om te slapen in een ruimte waarin het te warm is of waar niets open gezet kan worden. Het is ook bewezen dat een goede nachtrust baat heeft bij een lagere kamertemperatuur én genoeg zuurstof. Verwarming omlaag of uit dus, en doorluchten maar!
3) Materiaal-keuze
De keuze van de stof van je dekbedovertrek speelt ook een grote rol bij een goede nachtrust. Dat kan zijde, katoen of linnen zijn. Voor iedereen is dit anders. Zelf ben ik groot voorstander van een katoenen bekdovertrek, dat ademt namelijk goed, neemt vocht op en voelt lekker koel aan. Helemaal fijn tijdens de warme seizoenen.
4) Open deuren, maar o zo belangrijk…
Iedereen weet het, maar het ook doen:
– leg je smartphone niet naast je bed en kijk er ook niet meer op minstens een half uur voordat je gaat slapen
– drink geen cafeïne meer ’s avonds en eet ook geen zware maaltijd vlak voor het slapen gaan
Foto header via iStock, credits: oatawa
Comments
Tja die telefoon moet ik ook echt eens gaan doen. Alhoewel ik wel die Meditatie app nodig heb 😉 Leuk artikel!