Het einde van de zomer komt langzaam dan echt in zicht, tijd om weer lekker te gaan cocoonen binnen op de bank. Ook de tijd dat je er achter komt dat dat bankstel in de woonkamer wel aan vervanging toe is. Maar hoe kies je nu die ene perfect zittende én passende bank uit? Wij signaleren dé trends van dit moment en geven tips.

Afmetingen

Een van de belangrijkste dingen bij het uitkiezen van je bank, zijn de afmetingen. Hoe groot is de kamer waar het bankstel komt te staan? Wat is mogelijk? Probeer inzichtelijk te maken wat de opties zijn. Dat kan door bijvoorbeeld een 3d plattegrond van je woonkamer te maken. Zo kan je zien wat de minimale en maximale grootte van je nieuwe bankstel kan zijn.

Aantal zitplaatsen

Ga na hoeveel mensen er van je bank gebruik zullen maken. Heb je een gezin, dan heb je andere behoeftes en voorkeuren dan wanneer je samenwonend bent of alleenstaand. En heb je vaka bezoek over de vloer, of juist niet? Breng ook dit in kaart.

Design

Dan het design van je nieuwe bank. Wat voor uitstraling moet deze hebben? Een mooie bank, hoeft niet gelijk duur te zijn. Een goedkoop bankstel kan eenzelfde allure hebben als een bankstel die ver over je budget gaat. Wanneer je kleine kinderen hebt, is het ook slimmer niet te investeren in al te dure items. Welke kleur doet het meest voor jouw woonkamer? Ga je voor een knalkleur of juist meer een timide toon?

Positionering

Last but not least, de positie van je bank. Waar staat de televisie in de woonkamer en de salontafel? En wil je lekker naar buiten kunnen kijken als je op je bank ligt te loungen? De positionering van je bank heeft vaak ook weer invloed op de afmetingen van het geheel.

Foto header via iStock, credits: KatarzynaBialasiewicz