Gordijnen zijn een essentieel onderdeel van je interieur. Zo zorgen ze voor sfeer in je huis. Maar ook voor privacy, isolatie en demping van geluid. Daarnaast zorgen ze in je slaapkamer ook nog eens voor verduisertering. Redenen genoeg om goed na te denken over wat je voor je ramen hangt. Wij geven tips:

Ruimtelijkheid creëren

Gordijnen zorgen er (helaas) nooit voor dat een ruimte groter oogt. Ze werken juist verkleinend. Dat is dus goed om te beseffen. Ga dan ook na voor elke ruimte in je huis wat voor sfeer je wilt neerzetten. Wil je juist lucht en ruimte in je woonkamer, kies dan gordijnen waar nog wat licht doorheen kan komen. Een intieme sfeer krijg je juist weer met wat zwaardere en donkere of gekleurde gordijnen. Ook to good know: het mooiste effect geeft het vaak wanneer de gordijnen tot op de grond reiken.

Plisse gordijnen

Je kan er ook voor kiezen om niet de standaard hangende gordijnen te nemen, maar plisse gordijnen. Oftewel gordijnen die zichzelf opvouwen wanneer ze geopend worden. Doordat de stof dus harmonica wordt opgevouwen ontstaan de plooien, ook wel plisse gordijn. Plisse gordijnen zijn heel geschikt voor de woonkamer en keuken omdat de stof enkelvoudig is en ze dus (semi)transparant zijn. Zelf heb ik plisse gordijnen op de slaapkamers van mijn dochters. Naast de plisse gordijnen heb ik ook gewonen gordijnen hangen, zodat je in zomer ook goed de warmte kan buitenhangen. Plus dat het er ook gezellig eruit ziet.

Dessin vs. naturel

Wanneer je besluit voor een motief te gaan, bedenk dan goed of het ook wel echt aansluit bij je interieur. Vaak is een gordijn met dessin vrij heftig namelijk. Heb je een industriele woning? Dan is een natural look gordijnen vaak erg mooi. Aardse tinten, okergeel, terracotta, ook dat kan dan heel goed. Bekijk dus kortom goed wat jouw type interieur is voordat je een keuze maakt. Proefstalen aanvragen is dan ook zeker een aanrader!

Foto header via iStock, credits: KatarzynaBialasiewicz