Kinderen raken regelmatig hun spullen kwijt. Dat kan gebeuren! Tijdens uitjes met het gezin ben je er zelf bij om een oogje in het zeil te houden. Maar dat lukt simpelweg niet altijd. Op de basisschool ben je er bijvoorbeeld niet bij om op de spullen van je kind te letten. Kun je wel wat tips gebruiken om minder spullen kwijt te raken op de basisschool? Lees dan verder.

Spullen labelen

Van broodtrommel tot schrift: je kind kan van alles kwijtraken tijdens een dag op school. Zeker de spullen die niet zo herkenbaar zijn, zoals een pen of een kladblok, zijn soms lastig terug te vinden. Het kan helpen om deze spullen te labelen! Met naamstickers is immers snel duidelijk of iets van jouw kind is. Je kind kan hier zelf naar op zoek gaan, maar ook de juf of meester weet meteen van wie het is met een label of sticker. Wel zo praktisch! Je kunt trouwens ook de kleding van je kind labelen, zoals de jas of tas. Dit doe je met kledinglabels, die je eenvoudig in de kleding bevestigt. Je kunt zo’n label erop strijken of erin plakken – net wat het handigst is.

Opvallende spullen kopen

Het kan tevens slim zijn om opvallende spullen te kopen die je kind mee kan nemen naar de basisschool. Denk aan spullen met een opvallende print of een vrolijke kleur. Dit kan je kind al makkelijker herkennen dan spullen in een simpelere look. En het ziet er ook nog eens leuker uit!

Specifieke kleur aanhouden

Een ander idee: houd een specifieke kleur aan, waarin je alle basisschoolbenodigdheden voor je kind uitkiest. Denk aan de lievelingskleur van je kind! Zo kan hij of zij altijd op deze kleur letten, wat voor herkenning zorgt. Al kan natuurlijk niet helemaal worden uitgesloten dat er geen ander kind in de klas zit met een broodtrommel in dezelfde look.

Overzichtelijke tas

Zorg voor een overzichtelijke tas, waar je kind eenvoudig alle spullen een plekje in kan geven. Een tas met verschillende vakken kan slim zijn. Zo kan hij of zij namelijk sneller zien dat er iets ontbreekt in de tas: dat vakje zou immers gevuld moeten zijn! Ook maakt een tas met voldoende opbergruimte dat het makkelijker is om de spullen op te ruimen.

Kind aanleren om op te letten

Tot slot: het is ook slim om je kind aan te leren dat hij of zij beter op de spullen moet letten. Zie dit gewoon als een onderdeel van de opvoeding! Je kind leert op die manier om verantwoordelijkheid te nemen. Natuurlijk kan het nog altijd mis gaan van tijd tot tijd, maar dat stukje bewustwording is in ieder geval al een belangrijke stap.

Foto header via iStock, credits: vaaseenaa