Nu we meer thuis zitten, irriteert niets zo erg als een onprettige omgeving. En de luchtkwaliteit maakt daarin al het verschil! Toch staan mensen er niet zo vaak bij stil. En dat terwijl ongezonde lucht al snel hoofdpijn, vermoeidheid, longklachten en tal van allergische reacties kan veroorzaken. Hoe zorg je nou het hele jaar door voor frisse lucht in huis – en dus ook voor een betere gezondheid?

Beperk schadelijke uitstoot

Allereerst is het essentieel om te zorgen dat je niet te veel schadelijke stoffen in huis haalt. Denk aan materialen die ongezonde luchtjes verspreiden, zoals vloerbedekking van lage kwaliteit of stoffige, muffige tapijten. Vaak betekent dit regelmatige schoonmaakbeurten. Maar vergeet niet, zeker in de winter, dat de openhaard, houtkachels en zelfs geliefde kaarsen hele schadelijke deeltjes verspreiden. Beperk je gebruik daarvan dus, zodat je de lucht in je huis niet continu vervuilt.

Ventileer de hele dag door

Deze regel lijkt nogal voor zich te spreken, maar wie frisse lucht in huis wil moet de hele dag door ventileren (ook ’s nachts). Zet daarom de ramen open wanneer dat kan. In de winter zijn de ventilatieroosters bij je raam voldoende, en plaats in de zomer een raamhor om vervelende insecten tegen te gaan. Op deze manier voer je alle vuile lucht af naar buiten en creëer je weer ruimte voor frisse lucht om naar binnen te waaien. Een enorme plus is dat je zo ook huisstofmijt, schimmel en zilvervisjes wegjaagt. Bovendien heb je in moderne woningen ook vaak een mechanisch ventilatiesysteem – maak daar vooral gebruik van!

Introduceer wat groen

Uiteraard zijn bepaalde kamerplanten ook een natuurlijke luchtverfrisser. Let er wel op dat je de juiste soort koopt. In principe zorgen alle kamerplanten voor meer zuurstof. Toch zorgen bepaalde exemplaren ook daadwerkelijk dat de lucht wordt gezuiverd. De platen slaan de vieze stoffen op in de wortelen zodat jij weer fris kunt ademen. En nare geurtjes worden afgebroken, waardoor jij de (schadelijke) geurkaars niet eens meer nodig hebt. Voorbeelden van luchtzuiverende planten zijn de Spathiphyllum, Nehrolepis, Areca, Phlebodium en Dracaene Marginata, maar er zijn er nog veel meer.

Foto header via iStock, credits: ronstik