Als je de lente- en zomerse modetrends van dit jaar volgt, zal je waarschijnlijk meteen een ding opmerken: De jaren ’80 en ’90 zijn de rage als het op mode aankomt. Sterren als Kendall Jenner, Gigi Hadid of Billie Eilish zijn al lang verliefd op de trend en hebben de coole retro look geperfectioneerd. En nu is het jouw beurt! Hier vertellen we je welke musthaves niet mogen ontbreken in jouw zomergaderobe, om deze jaren ’80 en ’90 stijl te kunnen herleven.

1. Popeye krijgt competitie

Als eerst een van mijn favoriete de pofmouw. Vooral in de jaren ’80 kon bijna geen enkele jurk deze volumineuze details missen. Destijds was het motto: hoe groter, hoe beter. Met deze speelse blikvangers breng je vandaag de dag jouw vrouwelijke kant weer naar boven, zij het in een minder heftige vorm. Een effen trui of T-shirt wordt met behulp van deze statement mouwen een eyecatcher voor een clean jeanslook, en geeft het de simpele look toch nog even een stylische finishingtouch. Ook de lieve zomerjurken met bloemenprints zien er met deze mouwtjes bijzonder lieflijk uit. In combinatie met in het oog springende sneakers of stoere boots creëer je ook spannende stijl verschillen die de blik van het verleden op indrukwekkende wijze naar het heden transporteren.

2. het wordt hoog

Voormalige tieners van de jaren ’90 moeten nu sterk zijn, want een van de beroemdste jeugdzonden aller tijden is terug: De plateau-sneakers. Terwijl ze vroeger een must waren op de speelplaats of in een video van de Spice Girls, zijn ze na een tijdje weer vergeten – tot nu toe! Het ontwerp is in de tussentijd echter nauwelijks veranderd. De ruwe zool is nog steeds ongeveer vijf centimeter dik. Voor echte jaren ’90 flair, combineer de onhandige stappers met een casual boyfriend jeans of oversized sweatshirts, net zoals in de goede oude tijd ;).

3. mini of maxi?

Dit is de vraag die je jezelf moet stellen wanneer je een zonnebril koopt. Voor ’90s liefhebbers is het antwoord duidelijk: mini. De Tiny-Sunglasses zijn dit seizoen weer een echte musthave! Vooral met modellen in smalle Cateye vorm en een gekleurde bril straal je sportieve koelte uit. Hou je van verfijnd maar toch een beetje overdreven? Dan zijn de jaren ’80 natuurlijk ook vertegenwoordigd als het gaat om brillen. Trek de aandacht met een excentrische bril met ronde lenzen en maak je moeder jaloers! Maar voor welk decennium je hart ook klopt, laat je inspireren door de nieuwste zonnebrillentrends en kies je favoriet.

4. top gestyled in alle posities

Spaghetti-topjes en -jurken zijn al lange tijd zeer gewild. Nostalgische charme in jaren ’90 stijl kan echter alleen aan beide stukken gegeven worden als je er een wit T-shirt onder draagt. Combineer ze met coole sneakers en ga de strijd aan met Gwen Stefani.

Verbreed jouw mode grenzen

Je ouders willen misschien de mode van de jaren ’80 en ’90 terugdraaien. Maar zoals de huidige modetrends laten zien, zijn beide decennia extreem experimentele tijdperken, waarin modevrijheid hoog in het vaandel stond. Goed gestyled, kun je dit gevoel ook ervaren met onze fashion tips. Of wil je je verdiepen in de modegeschiedenis en je laten inspireren? Klik dan hier door 100 jaar modegeschiedenis.

Foto header via ©Floral Deco/ Shutterstock