Het is dan éindelijk zo ver: je mag de tegels voor je badkamer uitkiezen. Maar, aangezien de tegels zowel het gevoel, de kleur en het algehele uiterlijk van je badkamer bepalen, is het wel belangrijk dat dit een weloverwogen keuze is. Waar moet je allemaal op letten?

1. Kies de kleuren

Laten we hier beginnen. Makkelijk, denk je? Alles behalve. Zo is het handig om te bedenken of je voor een warme of een koele badkamer wilt gaan – let wel, blauwtinten zijn niet per se koel en geeltinten zijn niet per se warm. Iets in de richting van pastel, of toch wat dieper. Aardetinten? Een oceaan-effect? Of ‘gewoon’ wit? Ha. Dat had je gedacht. Van parelwit, tot eierschaal, gebroken, noem maar op. Er zijn gelukkig wel wat snelle tips! Als je bijvoorbeeld een grote badkamervloer hebt, ga dan voor een donkere kleur. Een kleine vloer? Kies dan iets lichts. De logica hierachter is dat lichte kleuren groter doet lijken, en donker vice versa. Zodra je de vloer licht houdt, en stapsgewijs steeds donkerdere tinten toevoegt aan het verloop naar boven, creëer je de illusie van een ruim

2. Bepaal de maat

Hoe groot wil jij je tegels hebben? De grootte moet passend zijn bij de rest van het interieur van je badkamer. Je kunt kiezen voor kleine tegels (mozaïek?) of juist grotere grove natuurstenen. Uiteraard moet je gewoon lekker doen wat je zelf wilt. Alles kan! Ervaar je dit als overweldigend, kijk dan even bij badkamerdepot, waar je in één klap kunt zien wat er mogelijk is. Maar, net zoals bij de vorige tip, is het wel weer handig om te kijken naar de ruimte die je tot je beschikking hebt. Veel ruimte benadruk je met grote tegels, en een kleinere ruimte doe je groter lijken door kleinere tegels. Je kunt zo ook spelen met een mix, op bijvoorbeeld de wanden en de vloer. Vergeet niet dat je ook nog te maken krijgt met de voegen tussen de tegeltjes, en dat je ze op allerlei manieren kunt laten zien – of juist niet. Ook hier weer: hoe meer lijnen in je badkamer, hoe kleiner deze oogt!

3. Stem je materiaal af

Natuursteen zoals marmer is chique, keramiek van klei is dat ook – maar wél een stuk betaalbaarder. Uiteraard ben je gebonden aan een budget, maar dat betekent niet dat je geen deftige badkamer kunt hebben. Sommige mensen vinden het leuk om verschillende materialen te combineren. En ja, hetzelfde riedeltje als altijd: hoe meer je je beperkt tot één materiaal, hoe rustiger het effect. Máár, je kan er ook voor kiezen om geen lijnen aan te houden, en zélf vlakken te creëren. Mogelijkheid genoeg (en aanbiedingen ook, dus houd deze in de gaten als je écht je zinnen hebt gezet op een marmeren paleisje).

Foto header via iStock, credits: vicnt