Wanneer je je huis gaat renoveren of een nieuw gaat betrekken, dan zijn er heel wat keuzes die je moet gaan maken. Helemaal wat materialen betreft. Denk aan vloeren, gordijnen, tegels, kozijnen en ga zo maar door. Hoe je de beste en juiste keuze qua materiaalsoort maakt, daar hopen we je met dit artikel mee op weg te helpen.

Kunststof vs. hout

Vaak denken mensen bij het woordje kunststof niet per se aan mooi. Hout geeft vaak een authentieke, mooie uitstraling. Maar dat is zeker niet minder waar voor kunststof. Zo kan je tegenwoordig kiezen uit allerlei vormen en ook wat betreft uitstraling (zelfs met houtlook!). Kies je bijvoorbeeld voor kunststof kozijnen, dan zijn er tal van voordelen te bedenken. Zo is het kleurvast, onderhoudsarm, duurzaam en vochtbestendig. Ook kunnen kunststof platen handig zijn buiten je huis als beschutting tegen de wind. Zet kortom de voor- en nadelen van verschillende typen materiaal altijd goed af tegen elkaar.

Vloer

Ben je van plan een geheel nieuwe vloer aan te leggen in je woonkamer? Denk dan goed na over wat voor type gebruikers jullie zijn. Een gezin met kleine kinderen op een vloer laten rondlopen waar snel krassen op komen, is niet handig bijvoorbeeld. En woon je op een etage, dan moet je ook rekening houden met de demping van de vloer. Dan is pvc vaak een goede keuze. Een betonlook vloer is vaak weer makkelijker schoon te houden én geeft een toffe industriële look. Kijk dus goed naar je eigen woon- en gezinssituatie voor je de keuze voor een vloer maakt.

Raambekleding

Eén van de lastigste dingen qua materialen in huis, is het uitzoeken van de raambekleding. Daar spelen heel wat factoren een rol in namelijk. Op de slaapkamer(s) wil je graag verduistering hebben. In de woonkamer meer sfeer, en in de wellicht allebei. Ook moet je opletten wat voor type ramen je hebt. Kiep kantel ramen vragen om een ander type raambekleding dan een schuifdeur. En wellicht wil je ook nog horren plaatsen?

Wat kortom het belangrijkste van dit alles is dat je ‘bezint eer ge begint’. En dan wordt jouw huis vanzelf een droomhuis!

Foto header via iStock, credits: Harry Wedzinga