Iedereen heeft er een en het neemt je overal mee naartoe, wat het weer ook is: als Nederlander is je fiets je trouwe ros. Een gestolen fiets voelt daarom bijna als een verloren ledemaat. Openbaar vervoer, dan maar? Nee, het liefst fietsen we toch echt overal naartoe. Wil je voorkomen dat je fiets gestolen wordt, dan moet je ‘m dus áltijd goed vastzetten. En dat doe je zo.

Bewaakte stalling

Wellicht woon of werk je ergens waar je gebruik kunt maken van een bewaakte stalling. Doe dat dan vooral! De kans dat een dief hier gaat rondneuzen en jouw fiets ertussenuit pikt is véél kleiner dan als je jouw voertuig buiten neerzet. Via de website van de gemeente kan je al gauw vinden waar je een bewaakte stalling kan vinden. Meestal kosten deze niets – en is dat wel het geval, dan is het in ieder geval stukken goedkoper dan een nieuw zwijntje.

Fietsenrek

Goed, je hebt misschien geen toegang tot een bewaakte stalling. Wat dan? Het beste wat je kan doen is op zoek gaan naar fietsenrekken bij jou in de buurt. Ook hier heb je een groot voordeel. Fietsenrekken zijn er namelijk vaak voor meerdere mensen en staan op druk bezochte plekken. Fietsenjatters houden er immers niet zo van om bekeken te worden. Bovendien maak je het een moedige dief stukken lastiger – fietsenrekken hebben meestal een braak vertragend ontwerp, en als het te lang duurt, houdt de dief vanzelf wel op.

Dubbelslot

Tot slot… het slot. Een goed slot is het minste wat je voor je metalen tweewieler over moet hebben. Maar eigenlijk kan je tegenwoordig niet meer zonder twee. Het ART-keurmerk geeft trouwens aan wat de kwaliteit van je fietsslot is. Vanaf twee sterren is jouw fiets prima beveiligd, maar met drie weet je het natuurlijk nog zekerder. En tsja, een goed fietsslot heeft natuurlijk alleen maar zin als je jouw fiets ook daadwerkelijk vastzet. Vergeet dus niet het frame aan een rek in je omgeving vast te zetten!

En om je fiets tóch nog terug te vinden mocht die gestolen zijn, dan is het altijd handig om de gegevens van je fiets te noteren. Dit staat meestal op het bonnetje bij je aankoop, en anders moet je zelf even het framenummer, nummer slot, het merk, type en de kleur noteren.

Foto header via iStock, credits: ValleraTo