Er is weinig lastiger dan een kindercadeautje kopen. En je weet dat je het te horen krijgt als je het verkeerde koopt. Kinderen nemen geen blad voor de mond, maar kies het beste cadeau en je maakt men of haar ook echt heel erg blij.

Wat is een ideaal cadeautje voor een kind? Dat hangt uiteraard af van wie de ontvanger is. De onderstaande 5 tips zijn bedoeld voor iedereen die hier inspiratie bij nodig heeft.

Vraag naar de interesses van het kind

Kinderen hebben altijd een ouder en deze ouder is jouw vriend. Want zij weten precies waar het kind op dit moment helemaal gek van is. Paw Patrol, Peppa Big, Sponsbob; misschien heb jij er nooit van gehoord, maar het kind is een expert. Zorg er wel voor dat je geen namaakspeelgoed koopt, maar authentieke merchandise. Alleen dan weet je dat het ook veilig is, ook al kost het je wat meer.

Kies speelgoed voor de juiste leeftijd

Op veilig speelgoed staat altijd aangegeven voor welke leeftijd het geschikt is. Een kind zal snel verveeld raken als het speelgoed krijgt dat eigenlijk voor jongere kindjes is bestemd. En is het te vergevorderd, dan gaat het speelgoed de kast in voor later.

Koop je iets voor een kindje van onder 3 jaar, dan is dit extra belangrijk. Is het speelgoed niet geschikt, dan staat dat duidelijk aangegeven op de verpakking. Losse onderdeeltjes, scherpe randjes, touwtjes en kabels zijn te gevaarlijk voor deze leeftijdsgroep.

Vraag om hulp in de winkel

Iemand die in een kinderspeelgoed winkel werkt weet exact wat er op dit moment populair is en wat binnen jouw budget past. Vraag deze specialisten om hulp, zodat je zelf het wiel niet moet uitvinden. Soms hebben ze unieke ideeën waar je zelf anders nooit op was gekomen. Waarom zou je tijden naar de schappen staren als iemand met verstand je uit de brand kan helpen?

Ouders haten batterijen

Ook al lijkt bewegend speelgoed met knopjes, muziek en veel lawaai geweldig, speelgoed met batterijen kan soms erg luid zijn. Dat kan overprikkelend werken, zowel voor de kinderen als voor de ouders. Ouders plakken niet voor niets plakbandjes over de speakers. Daarbij gaat speelgoed op batterijen veel sneller stuk en dat eindigt alleen maar in teleurstelling.

Heb je toch iets gevonden met batterijen, controleer dan of deze veilig opgeborgen zijn en of deze zijn bijgeleverd. Het zou jammer zijn als het kindje het cadeautje niet direct kan uitproberen omdat er eerst batterijen gekocht moeten worden.

Meer bewegen is altijd goed

Kinderen zitten helaas te veel binnen. En op school moeten ze ook al zitten en luisteren. Kies voor speelgoed dat beweging aanmoedigt, zoals een klimrek, een loopfiets, buitenspeelgoed of een step. Dat is leuk én gezond.

Foto header via iStock, credits: Halfpoint