De een drinkt z’n kop koffie het liefst zwart, de ander giet er juist graag wat melk bij. Pas jij in het tweede straatje? Dan is het leuk om af te wisselen tussen de koffiebereidingen die je toepast. Koffie met melk kent namelijk veel variaties! Dít zijn onze favoriete opties.

Koffie met koffiemelk

We beginnen met een makkelijk te bereiden soort: koffie met koffiemelk. Dit kent iedereen wel! Bereid je koffie op de gebruikelijke wijze – en giet er vervolgens wat koffiemelk bij. Het maakt de koffie net wat minder bitter.

Cappuccino

Na koffie met koffiemelk is cappuccino toch wel de bekendste én meest geliefde bereiding van koffie met melk. Hiervoor gebruik je espresso, om de koffie toch nog genoeg intensiteit te geven. Kies voor goede espresso van een kwalitatief koffiemerk, zoals Lavazza koffie. Vervolgens voeg je de opgeschuimde melk toe. Koffie opschuimen doe je met een geschikt koffiezetapparaat of met een losse melkopschuimer. Er ontstaat een smaakvolle mix van koffie met melk, met daarboven een schuimlaag. Je kunt zelfs latte art uitproberen!

Koffie verkeerd

De koffie met de meeste melk erin? Dat is toch wel koffie verkeerd! De naam zegt het al: de bereiding is als het ware andersom. Je gebruikt dus meer melk dan koffie. De ideale verhouding? Ga voor 2/3 melk met daarbij 1/3 koffie. Ideaal als je koffie wilt leren drinken, maar de smaak nog te bitter of krachtig vindt.

Flat white

De flat white is een bereidingswijze die uit Australië komt. Jarenlang had nog niemand ervan gehoord hier, maar inmiddels groeit de flat white in populariteit. Het is een ideale keuze als je wel van koffie met melk houdt, maar het belangrijk vindt dat de koffiesmaak op de voorgrond staat. De koffie wordt gemaakt met twee shots espresso, gevolgd door een wat kleinere schuimlaag van melk.

Caffè latte

Een caffè latte wordt wel eens verward met een cappuccino. Toch zit er wel een verschil tussen! Een caffè latte bevat namelijk meer melk, maar juist minder melkschuim dan een cappuccino. Naast een shot espresso wordt er een laag gestoomde melk toegevoegd aan een kopje koffie. Hierop volgt een kleine schuimlaag. De koffie smaakt zo dus nog iets meer naar melk dan bij een cappuccino het geval is.

Latte macchiato

Nog meer koffies met veel melksmaak? Probeer eens een latte macchiato! Zo’n kop koffie, doorgaans in een groot glas geserveerd, ziet er ook nog eens fraai uit. Je ziet duidelijk de samenkomst van koffie en melk in het glas – het is een plaatje om naar te kijken. En tevens een grote beker vol: lekker als je trek hebt in een grote hoeveelheid! Allereerst worden de melk en melkschuim in het glas gegoten. Hierna volgt de toevoeging van de espresso: andersom dan bij de bereiding van de cappuccino dus!

Cortado

Tot slot de cortado: een koffievariatie uit Spanje. Dit is een shot espresso, aangevuld met warme melk. De verdeling van koffie en melk is ongeveer half-half. Dat smaakt goed!

Foto header via iStock, credits: Probuxtor