Met de zomer weer voor de deur mogen de laarzen en dikke schoenen worden opgeborgen. Het is tijd voor een lichter en vlotter exemplaar, het is tijd voor sneakers. Alhoewel er een groot aanbod is, is er toch telkens één merk dat in alle hectiek zijn hoofd boven het water weet te houden. Al jarenlang lanceert het de meest succesvolle modellen. Ik heb het over Nike.

Een veel besproken model van het merk is ongetwijfeld de Nike Jordan. In 1984 boog een ontwerper zijn hoofd over zijn kladpapier. Hij had de opdracht gekregen om voor de wereldberoemde basketballer Michael Jordan een schoen te ontwerpen. Als basketballer heb je uiteraard een goede vering nodig; je moet de mogelijkheid hebben om moeiteloos te kunnen rennen, springen en lopen. Nike had eerder schoenen ontworpen voor sporters en daar had het merk al heel wat kennis opgedaan. De ontwerper en Nike sloegen de handen ineen en de Nike Air Jordan werd geboren.

Het succes van Michael – sommige zeggen mede dankzij zijn schoenen – bleef niet onopgemerkt. Later in het jaar 1984 werd dan ook besloten de sneakers beschikbaar te maken voor de medemens. Al snel vlogen de schoenen over de toonbank en werden de gympen een grote hit. Over de jaren heen kregen meer ontwerpers de kans op een editie te ontwerpen en talloze varianten van het model verschenen. Hoe het kan dat Jordan sneakers nog steeds zo populair zijn, daar zijn de meningen over verdeeld. Het zal een combi zijn van exclusiviteit en kwaliteit.

Een schoen kan een goed verhaal hebben maar uiteindelijk gaat het toch echt om hoe het aan je voeten zit. Zoals eerder vermeld zijn de Jordans ontworpen voor basketballers. Dat betekent dat ze van kwaliteit moeten zijn. Met speciale technieken toegepast op de zool is je hak voorzien van comfort en tegelijkertijd support. Het terrein van de sporters is de gymzaal en de vloer is er glad. Vandaar dat de sneakers uitgerust zijn met een speciaal profiel dat een flinke dosis grip realiseert. Bovendien is de bestaat de schoen voornamelijk uit leer, wat ervoor zorgt dat hij jaren mee gaat.

Het leuke aan een sportieve sneaker is dat je het op veel verschillende mogelijkheden kunt combineren; je geeft iedere outfit namelijk een sportieve draai. Maak hier gebruik van en maak een chique pantalon wat meer casual door er een kleurrijk exemplaar onder te dragen. Of je nou naar je werk gaat of boodschappen gaat doen, Air Jordans zullen je nooit teleurstellen.

Foto header via iStock, credits: Ales_Utovko