Niets is zo vervelend als niet lekker in je vel zitten door ongrijpbare kwaaltjes. Misschien heb je regelmatig jeuk in je mond of last van je buik na het eten van bepaalde gerechten, maar lukt het je niet om de vinger te leggen op hetgeen wat je daadwerkelijk irriteert. Of misschien kamp je wel met humeurwisselingen of stressgevoelens waar je maar niet van afkomt. In de meeste gevallen is de eerste stap een bezoekje aan de huisarts. Heel verstandig! De huisarts kent je medische situatie en kan oplossingen aandragen of verder onderzoek in gang zetten.

Maar zoals we allemaal weten, brengt een bezoekje aan de huisarts niet altijd uitkomst. Soms krijg je een onbevredigend gevoel ‘dat je er maar mee moet leren leven’, en voel je je niet serieus genomen. Ook kan het zijn dat de oplossing die de huisarts aandraagt niet helpt, of snel heel prijzig wordt. In deze situaties kan het zomaar zo zijn dat je meer het heft in eigen handen wilt nemen. En gelukkig, dat kan!

De mogelijkheden van betrouwbare zelftesten

Hoewel veel mensen er niet van bewust zijn, zijn er zeer betrouwbare zelftesten op de markt die jouw helderheid kunnen verschaffen over allerlei uiteenlopende kwaaltjes. Yours Yealth Test is zo’n aanbieder van dergelijke zelftesten. We doelen dan niet op een eenvoudige test die enkel zegt of je een bepaalde ziekte al dan niet hebt en direct uitslag geeft. We hebben het over testen die je zelf thuis kunt afnemen, maar voor de uitslag worden geanalyseerd in een laboratorium. Zo weet je zeker dat de uitslag gedetailleerd en nauwkeurig is. Ideaal dus om meer inzicht mee te verkrijgen in jouw gezondheidssituatie.

Waarop kun je jezelf allemaal testen?

Natuurlijk bieden dergelijke zelftesten geen uitkomst voor alle ziektebeelden en klachten. Om maar een simpel voorbeeld te noemen: er bestaat geen eenvoudige test die je even verteld of je ergens een kwaadaardige tumor in je lijf hebt. Toch zijn de mogelijkheden groter dan je misschien denkt. Denk aan allergietesten. Deze kunnen je duidelijk inzicht geven voor welke stoffen je allergisch bent. Zo kun je vaststellen of die jeukende keel van pinda’s komt of van de kat van je buren. Hetzelfde geldt voor darmtesten die je veel inzicht kunnen geven in je darmflora. Dit kan je enorm veel vertellen over je huidige gezondheid.

Ook voor minder concrete zaken zijn er testen op de markt. Denk aan psychische klachten als een burn-out of depressie, of hormoontesten die je precies vertellen hoe het zit met jouw testosteron gehalte. Dankzij al deze varianten aan zelftesten is het nu mogelijk om een goed beeld te krijgen van je eigen lichamelijke en/of geestelijke toestand. Dit allemaal veilig in je eigen vertrouwde omgeving. De drempel wordt zo verlaagd zonder afbreuk te doen aan de betrouwbaarheid.

Dus: heb je een vage klacht, wil je bepaalde ziektes uitsluiten of verlang je simpelweg naar meer inzicht in je gezondheid? Overweeg dan eens om thuis een eenvoudige zelftest uit te voeren en je weet precies hoe het ervoor staat!

Foto header via iStock, credits: dragana991