Je hebt net hét statement meubel of detail gevonden – van een felgekleurde bank tot een muur met een printje – maar moet nu nog de rest van je interieur. Het is niet altijd even eenvoudig om daar de bijpassende basics voor te vinden én balans te behouden. Met deze tips weet je precies waar je moet beginnen en creëer je binnen de kortste keren harmonie in huis.

Kies voor dezelfde materialen

Wat is de stijl van je woonruimte? Heb jij een stoere woonkamer vol industriële details of juist een zachte, moderne en chique uitstraling in de keuken? Wat je ook in huis hebt staan, wie wil dat alles er rustig uit ziet heeft een goede tip aan kiezen voor dezelfde materiaalsoorten. Laat dus hetzelfde soort hout terugkeren in je kasten, tafels en vloeren. Hetzelfde geld voor stoffen – laat fluweel op fluweel aansluiten en linnen op linnen. Heeft jouw opvallende bank gouden voetjes bijvoorbeeld? Schaf dan wat fotolijsten aan met een gouden omlijsting, en ga zo maar door.

Wees zuinig op je kleuren – kies óók voor neutraal

Heb je al je lievelingskleuren al in je interieur teruggevonden? Dan is het geen slecht idee om wat meer neutrale kleuren aan je woning toe te voegen. Geen zorgen, spierwit hoeft het allemaal niet te zijn. Sterker nog, tinten die net-niet-wit zijn, werken vaak nog beter omdat het contrast wat verminderd. Ook gaat hier je ruimte wat warmer door aanvoelen. Een simpele manier om snel de balans uit je interieur te halen, is door oppervlaktes die druk of gekleurd zijn te matchen met nét zulke grote oppervlaktes in een neutrale kleur. Denk aan paneelgordijnen, een leren bank of een sisal vloerkleed om snel je ruimte kalmer te doen lijken.

Vertaal printjes naar kleur en vorm

Stel je hebt op één muur in je slaapkamer een geweldige tropische print. Diezelfde print overal laten terugkeren maakt je interieur niet zozeer harmonieus als vooral heel.. druk. Wat je wél kan doen is kiezen voor een rustig kleurenpallet en daar voorzichtig één a twee kleuren van de print aan toe te voegen (in bijvoorbeeld kussens, gordijnen en andere ‘kleinere’ elementen van je ruimte). Het resultaat is een samenhangend geheel zonder dat je door de vele jungle bladeren het bed niet meer ziet. Als je gordijnen of je dekbed nou een patroon hebben dat in het oog springt, dan kan je ook voor kiezen om de cirkels, streepjes of ruitjes uit het patroon te vertalen naar de vorm van groter meubilair zoals een ronde, langwerpige of vierkante tafel. Zo behoudt je de balans en smelt je interieur samen tot een prachtig geheel.

Foto header via iStock, credits: Artjafara