Je hebt over een uur een belangrijke afspraak en natuurlijk presteer je het om een grote vlek op je overhemd of jurkje te krijgen. De kans is groot dat je niet de tijd hebt om even snel je kleding in de wasmachine te doen. Je kleding is nooit meer op tijd droog of schoon voor je afspraak begint. Gelukkig hebben wij voor dit soort noodgevallen een aantal tips om zo snel mogelijk je kleding goed schoon te krijgen.

Behandel de vlek direct met water

Het is belangrijk dat je de vlek niet laat intrekken. Als de vlek eenmaal in de stof getrokken is krijg je deze er nooit meer uit. Je kan het beste de vlek direct behandelen met lauw water. Mocht je een oplosmiddel bij de hand hebben, dan is dit perfect. Maar als je dit niet hebt werkt lauw warmwater het beste. Voorkom overigens wel dat het water niet te warm is en laat de kleding straks ook niet opdrogen op de verwarming. Probeer alles zo lauw mogelijk te houden. Als de vlek te warm maakt kan de vlek alsnog intrekken.

Maak gebruik van een stoomreiniger

Wil je echt snel een vlek eruit zien te krijgen? Dan kan je het beste gebruik maken van kledingstomers. Bij de stomerij doen ze niets anders dan je kleding stomen en zo de vlek alsnog verwijderen. Door je kleding te stomen kan je tot in de vezels van de vlek komen. De vlek wordt er direct uitgehaald. Een extra voordele is dat een stoomreiniger je kleding niet super nat maakt. Hierdoor droogt de stof weer op tijd af voor je volgende afspraak.

Maak gebruik van Ossengalzeep

De kans dat je nog nooit gehoord hebt van Ossengalzeep is groot. Toch is het de gouden tip als je snel een vlek uit een stof wilt halen. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan de vlek er met deze zeep uithalen. Van groent tot fruit vlekken en zelfs chocolade vlekken kan je met een beetje lauwwarm water eruit halen in combinatie met de zeep. Ossengalzeep wordt bij de meeste drogisterijen in Nederland verkocht.

Een scheutje citroensap op de vlek aanbrengen

Citroensap doet vooral wonderen bij vlekken die ontstaan zijn door tomaat. Tomatenvlekken zijn misschien wel de meest lastige vlekken om te verwijderen. De rode vlekken kan je eventueel behandelen met een scheutje citroensap. Je kan citroensap in de supermarkt in kleine flesjes aanschaffen. Druppel wat citroensap op de vlek en laat dit even intrekken. Boen vervolgens je kleding met wat lauwwarm water en wie weet is je kleding nu weer schoon. Dit kan wel wat meer tijd kosten dan de andere tips hierboven. Dit is vooral bedoelt als het echt niet meer lukt om de vlek eruit te krijgen.

Wees voorbereid op noodgevallen

Wil je dit soort problemen in de toekomst voorkomen? Investeer dan in de beste stoomreiniger van dit moment en je weet zeker dat je tijdens een noodgeval altijd de vlek er weer uit kan krijgen. Je hoeft er niet eens voor naar de stomerij te gaan want je reinigt je kleding eenvoudig en snel zelf.

Foto header via iStock, credits: olli0815