Het is alweer een tijdje een trend om je bezig te houden met superfoods, waardoor je al snel overspoeld wordt met allerlei informatie over wat je wanneer op welke manier en waarom moet eten. Superfoods zijn nooit volledige vervangers—een gezond dieet staat altijd voorop. Maar toch: waar minder aandacht voor is, is het feit dat sommige producten wat extra liefde geven aan een vrouwenlichaam, en dat is niet verkeerd. Hier een rijtje superfoods die heilzaam zijn voor de vrouw.

Lijnzaad

Waarschijnlijk heb je hier wel eens van gehoord, want het is immers een nogal populaire superfood: lijnzaad. Echter wordt dit product toch nog vaak vergeten! Ga je lijnzaad kopen, zorg er dan voor dat je het koopt in hele, niet gebroken, vorm (dit oxideert vrij snel). Wat het doet? Veel. En snel ook. Er zit in lijnzaad veel alfa-linoleenzuur die ontstekingsremmend te werk gaan (goed voor hart en gewrichten). Los van het feit dat ze ook nog eens goed zijn voor je hersenen, cholesterol, immuunsysteem, en darmen, is lijnzaad uiterst geschikt voor een vrouw omdat ze de hormoonbalans in orde houden. De natuurlijke balans waarop jouw lichaam het best functioneert (tussen oestrogeen en progesteron) kan gecorrigeerd worden door het consumeren van lijnzaad als deze even niet zo harmonieus werkt.

Maca

Oorspronkelijk komt dit product uit de Andes waar men het al langer gebruikt voor medicinale voordelen (van depressie bestrijding, een beter geheugen, tot het verhogen van het libido). Maar voor specifiek een ouder wordende vrouw helpt Maca bij de overgang, en de hormonenchaos wat zich daarbij afspeelt. Bij al die schommelingen van de hormoonbalans stimuleert maca juist het herstel daarvan. Een ander enorm pluspunt is dat maca geen fyto-oestrogenen bevat, waardoor je hormoonklieren rustig door functioneren zonder verzadigd te worden. Het énige nadeel van dit wondermiddel is dat niet iedereen maca zo lekker vindt smaken, én je het beste wat grotere hoeveelheden kan gebruiken wil je ook dat het daadwerkelijk invloed heeft. Tip: verwerk wat macapoeder in een smoothie of door je havermout, zo proef je er stukken minder van.

Waterkers

Bomvol met vitamine A, C, en K, is waterkers heel heilzaam voor de lever (waardoor zowel eczeem als acne ook vermindert), en het is ook behulpzaam bij de spijsvertering. Toch wordt er nu ook gezegd dat het blad preventief helpt tegen borstkanker. Kritisch kan je hier wel bij zijn, maar mocht je het toch eens willen proberen dan werkt gevriesdroogd waterkerspoeder goed—een simpele capsule en je krijgt een gezonde dosis mee!

Spirulina

Ken je deze al? Een klein algje en rijk aan vitamine A, C, E, K en heel wat B’s, maar vooral boordenvol mineralen die vrouwen éxtra goed kunnen gebruiken. Denk hierbij aan calcium, magnesium, en ijzer (vrouwen missen hier vaak wat van). Overigens helpt dit product ook bij het remmen van PMS klachten door de hoge onstekingsremmendheid! Om effect te zien (en vooral voelen), kan je het beste rond de 5 gram per dag gebruiken (als je intensief sport ligt dit wat hoger, rond de 10 gram). Hoe je het verwerkt? Dit kan op allerlei manieren! Je hebt zelfs spirulinapasta, maar als dat je te gek wordt, dan kan je het ook bij de rest van je smoothie gooien of tijdens je treat-yourself-momentje drinken in je warme chocolademelk op de bank.

Illustratie header via iStock, credits: treemouse