De één gaat voor een slaapkamer vol zachte pasteltinten, de ander heeft toch liever een ruimte met ruwe metalen en fraaie industriële lampen. Maar wie beweert dat je moet kiezen? Het mixen van verschillende stijlen is juist een aanrader voor wie een uniek en huiselijk interieur wil. Anders woon je net in wooncatalogus, waar het gevoel van ‘thuis’ volledig ontbreekt. Maar hoe doe je dat dan, knus én stoer wonen?

Kies voor functioneel, stoer meubilair

Wat een interieur stoer maakt is het gebruik van grove materialen. Denk aan beton, metaal en ijzer. Ook donkere soorten hout maken de ruimte robuust (én creëren gelijk een gevoel van warmte). Zeker als het aankomt op (multi-)functioneel meubilair, dan is het handig om er een stoere look aan te geven. Denk bijvoorbeeld aan een tv meubel industrieel, een houten bijzettafel met metalen poten, of steigerpijpen waar je gordijnen aan hangt of een trapleuning van maakt.

Verfraai met ‘zachtere’ decoraties

Om je interieur echt knus te maken, is het handig om natuurlijke accessoires en warme tinten te gebruiken. Mix dit gelijk met wat stoere stoffen zoals leer erdoorheen, en je hebt in één klap een knus en stoer interieur. Een goede decoratietip is bijvoorbeeld het gebruiken van dierenvachten, leren kussens, of rosé gouden details, voor een mengelmoes aan lief en stoer. Wees niet bang voor pasteltinten, maar kies voor nét een tintje donkerder of laat het terugkomen in een ruw materiaal en je bent good to go.

Maak ruimte voor je hobby’s

Wat is er stoerder dan werken en wonen in dezelfde kamer? En met werken bedoelen we het uitvoeren van je hobby’s en lekker klussen. Zodra je ergens een schildersezel neerzet, wordt je ruimte niet alleen stukken functioneler, maar gelijk een tikkeltje stoer. Bier brouwen hoeft niet in de schuur, maar kan gewoon in de keuken. En op die gitaar in de hoek van de woonkamer mag ook gewoon lekker getokkeld worden.

Combineer onbewerkte materialen mét een likje verf

Bouwmaterialen die nog niet bewerkt zijn: hét element dat in industriële designs terugkomt. Maar om het toch wat knusser en warmer te maken, geef je het meubel een bescheiden likje verf. Zo kan je bijvoorbeeld het onbewerkte steigerhout van een bureau accentueren met een saliegroen bureaublad, of ervoor kiezen om een strook van de muur te kleuren, terwijl je de rest in zijn bakstenen glorie laat.

Foto header via iStock, credits: Scovad