De Scandinavische woonstijl is licht en clean, maar daarom zeker niet ongezellig. Wat mensen uit het noorden typeert, is dat ze de natuur maximaal naar binnen willen halen. Ook bij een Scandinavisch interieur is dat het geval. Uiteraard betekent dat niet dat je je woonkamer moet omtoveren tot een jungle. Het gaat bij een Scandinavisch interieur vooral om het gebruik van natuurlijke materialen en hier een daar een plant. In dit artikel vind je alvast enkele tips voor een mooi Scandinavisch interieur.

Neutrale kleuren

Neutrale kleuren hebben de bovenhand in een Scandinavisch interieur. Dat betekent niet dat alles wit en clean moet zijn, maar zachte kleuren zoals beige, lichtgrijs, zachtroze of andere lichte pasteltinten passen perfect bij deze stijl. Het geheim van Scandinaviërs is dat ze veel wit gebruiken, maar andere fellere kleuren op een minimale manier gebruikt die toch de aandacht trekt. Denk maar aan een design zetel in een felle kleur.

Natuurlijke materialen

Bij een Scandinavisch interieur laat je je inspireren door de natuur. Natuurlijke kleurpaletten, met bijvoorbeeld aardetinten, combineer je met materiaal uit de natuur. In de eerste plaats denk je dan aan hout. Een houten salontafel bijvoorbeeld of een grote houten kloostertafel met aan de ene kant een robuuste bank en aan de andere kant van de tafel stoelen met kussens in pastelkleuren. Ook natuursteen is een materiaal dat mooi past in een Scandinavisch interieur, bijvoorbeeld in de keuken als keukenblad. Kies jij voor graniet, composiet of toch liever marmer?

Haal het groen in huis

Een Scandinavisch interieur zonder planten? Ondenkbaar! Planten voegen een hoop kleur toe aan de ruimte en geven het een persoonlijke touch. Bovenop de kast een hangplant of een grote monstera als eyecatcher naast de tv-kast, aan jou de keuze. Vind je het moeilijk om je planten in leven te houden? Kies dan voor echt sterkhouder, zoals de Sansevieria. Deze plant is onverwoestbaar en doet het goed op een lichtje plaats of zelfs in een donker hoekje. Ook de Aspidistra heeft niet veel water nodig om gelukkig te zijn.

Lichte ruimtes

In een Scandinavisch interieur wil je het licht naar binnen halen. Het zonlicht dat op een mooie lentedag naar binnen schijnt, heerlijk toch? Wil je het licht iets meer filteren, kies dan voor plisségordijnen, die passen bij vrijwel ieder type raam. Heb je ramen die niet aan de standaardafmeting voldoen? Dan zijn rolgordijnen op maat een goede optie. Om ze te laten versmelten met je zachte Scandinavische interieur, kies je voor een lichte kleur zoals wit of beige.

Foto header via iStock, credits: KatarzynaBialasiewicz