De bladeren beginnen te verkleuren en vallen langzamerhand op de grond. Het is op en top herfst! Veel mensen hebben met dit weer de neiging om vaker binnen te zitten. Dat is erg zonde, omdat je op de droge dagen juist optimaal kunt genieten van de natuur. Duik niet alleen het kleurrijke bos in, maak besteed dit seizoen ook wat extra aandacht aan je eigen tuinonderhoud. In de herfst kun je nog een aantal nuttige onderhoudsklusjes doen. Ben je benieuwd welke klusjes dat zijn? Lees dan snel verder.

1. Planten en verplanten

De herfst is het ideale seizoen om nieuwe planten in de tuin te plaatsen of huidige planten verplaatsen. De grond is vaak vochtig, waardoor de planten zich goed kunnen wortelen. Als je in het najaar bollen in de grond plant, kun je in de lente genieten van de mooiste bloemen. Zorg ervoor dat je de bloembollen ver genoeg in de aarde stopt zodat ze veilig de winter doorkomen.

2. Snoeien

De meeste heggen en struiken snoei je twee keer per jaar: in de lente en in de herfst. Pas op dat je de takken in de herfst niet te ver terugsnoeit, omdat ze dan erg gevoelig worden voor de kou in de winter. Maak daarnaast gebruik van goed tuingereedschap om de klus soepel en veilig te laten verlopen. Een accu heggenschaar is voor grote oppervlakken zeker de investering waard.

3. Gazononderhoud

Wanneer er veel bladeren op het gazon vallen, is het belangrijk om deze regelmatig te verwijderen. Zo houd je het gras langer mooi en in goede conditie. Wil je het gras nog maaien aan het eind van de herfst? Maai de grassprieten dan niet korter dan 5 centimeter. Om het gazon een extra boost te geven, kun je het nog bemesten met speciale najaarsmest. Zo komt het goed de winter door en geniet je in de lente weer van een prachtig groen grasveldje.

4. Onkruid verwijderen

In de herfst groeit er nog veel onkruid. Verwijder dit met wortel en al voordat de winter begint. Zo blijft de tuin veel langer mooi.

5. Vijver afdekken

Vergeet niet om de vijver af te dekken voordat alle bladeren van de bomen vallen. Span een net over het water om jezelf een hoop onderhoud en schoonmaakwerk te besparen in het voorjaar.

6. Nestkastjes ophangen

Denk ook aan de vogels in je tuin. Hang een paar nestkastjes op waar ze veilig en warm kunnen schuilen. Verwen ze daarnaast met vetbollen (zonder plastic netje!), zaden of pindakaas.

Foto header via iStock, credits: Elenathewise