De mode van dit jaar gaat eigenlijk alle kanten op. Alle kleuren zien we voorbij komen, retro trends en ook trends die blijven (zoals plateauzolen). Toch springen er ook heel wat dingen uit. En precies die dingen gaan we in dit artikel even onder de loep nemen. Zijn het trends to follow? Of laat je ze liever aan je voorbij gaan? Feit is dat we ze wel veel voorbij zullen gaan zien…

Dad shoes

We zagen al een hele tijd dat chunky sneakers populair waren. Liefst met veel details en hoe bigger the better. Volume is dus wel het toverwoord bij deze type schoenen. Wel zagen we ineens verschuiving naar de dad sneakers. In eerste instantie zijn dit ‘gewone’ chunky sneakers zoals hierboven beschreven, maar toch net iets anders. Het meest frappante aan deze trend is namelijk dat om sneakers gaat die je vader in de jaren ’90 droeg en destijds als ‘lelijk’ bestempeld zouden worden. Te lomp, te groot, te sporty. En nu, zoveel jaar later, is deze schoen uitgegroeid tot een ware rage. Trek je dad shoes aan onder een goede jeans of juist een schattig jurkje en je bent helemaal ‘on trend’. Niemand die jou schoenen nu als lelijk zal bestempelen. Je kan dad shoes natuurlijk nieuw in de winkel kopen, maar misschien nog wel leuker om een vintage paar op de kop te tikken. Struin het internet af of loop een vintage winkel binnen en honderd procent zeker dat in het schoenenaanbod ook deze dad shoes te vinden zijn.

Mini fashion

Twee opvallend tegengestelde trends signaleren we daarnaast ook dit seizoen. Aan de ene kant hoe minimaler de vierkante centimeter stof hoe beter. En aan de andere kant juist lekker oversized alles. Eerst zoomen we in op de mini fashion. Want dat woordje ‘mini’ kan op verschillende manieren tot uiting worden gebracht. Zo zien we in het straatbeeld ineens weer de mini-blazer opdoemen. Een korte variant op de gewone blazer, maar wel nog met een taille. Maar ook de mouwen mogen korter. Een soort van poppenversie dus van het normale jasje. Gecombineerd met een mooie wijd vallende pantalon is dit een top look.

Daarnaast zien we een hoofdrol weg gelegd voor de beha of bralette. Als deze maar zichtbaar is. Klinkt misschien ordinair in de oren, maar is dat zeker niet (per se). Combineer bijvoorbeeld een kleurige gehaakte beha met een oversized blouse of jasje en klaar is je zomerse look. High waisted jeans erbij en je bent helemaal on trend.

Een derde mini-trend zien we in de zogenaamde cut-out fashion. Kledingstukken waar hele stukken uit weg zijn gehapt zo lijkt. Alles ’to show some skin’. Wel iets waar je zeker genoeg zekerheid voor moet hebben.

Oversized

Waar we bij de vorige trend juist het micro-gehalte bespraken, is het hier groot, groter, grootst. Geen half werk hier maar alles op groot formaat. Zoals het oversized pak. Denk een mooi vrouwen maatpak, maar dan een paar maten groter. Liefst in kleuren met een mooie aardtoon, zoals taupe, terracotta of beige. Combineer meet eerder genoemde bralette en af is je look.

Ook de schoenen vallen onder de oversized noemer. Té chunky bestaat eigenlijk niet. Het vertaald zich ook naar de vele plateauzolen die we spotten. Ook die zijn niet voor watjes. Zelfs je luie slippers bevatten een lekker hoge, stevige zool. Goed voor die extra centimeters als je wat aan de kleine kant bent…

Naast dat de jasjes een oversized look mogen hebben, geldt datzelfde voor een blouse. Koop je blouse een maat groter of shop op de mannenafdeling. Knoop vervolgens zeker niet alle knoopjes dicht, maar laat je blouse lekker los hangen en doorwaaien. Mooi in combinatie met een enkellange rok of juist op een goede mom jeans. En ook hier weer; draag er een mooie beha onder en je bent hipper dan ooit.

Last but not least zien we de oversized tas. Niks geen kleine handtas, we zien juist grote tassen waarmee je zo een week mee onderweg kan (zoveel kan je er in stoppen). Een veel geziene variant is de puffer tas, waarbij de tas een stof heeft met dons erin verwerkt. Alsof je er zo je hoofd op kan leggen voor een lekker dutje… Ook fijn; deze tas doet het zowel casual als meer business like zeker goed.

Foto header via iStock, credits: Deagreez