Nederlanders zijn dól op Ikea en dat weten we maar al te goed. Al die vernuftige meubels afkomstig uit Zweden staan vol trots in zo’n beetje elke ruimte die je maar kunt bedenken. Maar – eerlijk is eerlijk – wie een Kallax kast, Malm bedframe en het toevallige Pax opbergsysteem aanschaft is wel aan een persoonlijke touch toe. Met deze tips leer je vijf simpele manieren om je interieur toch nog wat extra fleur te geven.

1. Kies je metaal

Een makkelijke manier om een unieke draai te geven aan een ruimte is door eens goed te kijken naar welke metalen er aanwezig zijn en welke je graag zou willen introduceren. In een badkamer kan het namelijk enorm veel uitmaken of je nou een bronzen of zilveren douche hebt, en in de keuken is er uiteraard meer dan genoeg materiaal om mee aan de slag te gaan – van keukenapparatuur tot de keuze van je bestek. Toch is dit een factor waar niet iedereen altijd even bij stil staat, dus door dat wél te doen laat je wat meer van je eigen smaak zien.

2. Speel met stoffen

Zelfs al heb je de hele Ikea collectie leeggeroofd, een hele toegankelijke manier om een ruimte volledig te transformeren is door te spelen met stoffen. Kijk maar eens goed: van vloerkleden tot beddengoed en van kussens tot gordijnen. Vaak nemen deze stoffen oppervlakken best veel ruimte in beslag, dus hoe je daar mee omgaat kan het definiërende verschil uitmaken. Let hier op kleurenpaletten die jij mooi vindt, patronen die je aanspreken, of materialen waar je warm van wordt. Wil je écht helemaal los gaan, dan is dit een makkelijk element om aan te laten passen, zoals bij voor jou gemaakte gordijnen of op maat gemaakte vloerkleden.

3. Haal van de kringloop of straat

Niet iedereen is hier fan van, maar het is misschien wel een van de beste tips die ik je kan geven. Let even op wanneer er in jouw buurt het grofvuil wordt opgehaald, en snuffel de avond van tevoren even rond om te kijken of er toch niet nog iets leuks tussen zit. Mensen gooien veel weg, maar niet alles is troep. Een uitstekend alternatief is de kringloopwinkel. De spullen die je hier vandaan haalt hebben al een leven in zich, waardoor jouw interieur ook unieker en warmer aanvoelt.

4. Foto’s, prints, posters, decor

Natuurlijk valt er heel wat persoonlijkheid naar binnen te halen door persoonlijke herinneringen, objecten, foto’s of memorabilia. Kortom: hang wat foto’s van die ene toffe vakantie aan de muur en zet je Oma’s antieke spiegel op je bureautafel. Geheid dat jij je nog meer thuis gaat voelen.

5. DIY!

En dan tot slot: ga lekker zelf aan de slag! Of je nou zo een macramé plantenhanger wilt maken, een decoratief schilderij of je tafelblad even in een andere kleur wilt verven. Het kan allemaal, en jij kan het ook. Misschien heb je zo nu en dan de hulp nodig van een expert (lees: de buren die weten hoe met een boor om te gaan), maar gelukkig is onze grote vriend het internet al een enorme hulp.

Foto header via iStock, credits: KatarzynaBialasiewicz