Als je goed wilt functioneren en een gezond lichaam in stand wilt houden, dan zijn vitaminen essentieel. Niets nieuws. Maar hoeveel vitaminen moet je binnenkrijgen, waar zit het allemaal in en zijn chemische vitaminen (lees in pil-vorm) net zo gezond en goed als de vitaminen die bijvoorbeeld in eten zitten? Een overzicht van de meest bekende soorten vitaminen én waar ze nu precies goed voor zijn:

Vitamine C

We beginnen met de meest bekende vitamine, Vitamine C. Zodra je een griep of verkoudheid te pakken hebt, weet je dat je dat je flink aan deze vitamine moet. Het is namelijk uitermate goed voor je weerstand. Daarnaast is het goed voor je huid. Het zit in groente, fruit en aardappels. Met name sinaasappels en kiwi’s zijn ware vitamine C bommetjes!

Vitamine D

Oftewel zonlicht! Een fijnere vitamine bestaat natuurlijk niet. Twee derde van de vitamine D die je dagelijks nodig hebt, wordt met behulp van zonlicht aangemaakt. Nice to know: kids tot en met 3 jaar hebben extra vitamine D nodig, omdat hun huid nog niet voldoende ontwikkeld is om vitamine D aan te maken. Niet raar dat mensen, wanneer de lente weer aanbreekt, over het algemeen een stuk beter en fitter in hun vel zitten.

Vitamine B3

Bij het woordje vet heb je niet gelijk een positieve associatie waarschijnlijk, maar niets is minder waar. Vis (bevat heel veel omega 3!) en noten zijn bijvoorbeeld heel belangrijk voor een gevarieerd en gezond voedingspatroon. Ze helpen onder andere het cholesterolgehalte op peil te houden, onze hart en bloedvaten in goede conditie te houden en zijn belangrijk voor een gezond hormoonsysteem en goede weerstand.

Vitamine K

Als jonge moeder weet ik dat deze vitamine heel belangrijk is voor je baby, althans tot ongeveer 3 maanden oud. Het is van belang voor een goede bloedstolling. Naast dat je deze vitamine uit een potje kan halen, zit het ook in broccoli en spinazie.

Vitamine B11

Ook wel bekend als foliumzuur. Ook deze vitamine zal niet onbekend zijn voor (jonge) moeders. Je slikt het onder andere namelijk tijdens (en eventueel voor) je zwangerschap om de kans op medische problemen van je kind te voorkomen.

Foto header via iStock,  credits: Kwangmoozaa