Een nieuwe vloer kiezen in je huis, is vaak geen makkelijke klus. Zo heb je te maken met budget, praktische zaken (heb je kids of huisdieren bijvoorbeeld?), wat voor type huis je woont en dan is de keuze ook nog eens reuze. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vloertrends van dit moment. Daarom een artikel vol met vloerinspiratie!

Praktisch ook laten meetellen

Hoewel het verleidelijk is om puur en alleen te gaan voor de looks van een vloer, is dat zeker niet altijd even slim. Ga eerst na voor jouw woonsituatie wat handig is. Woon je met jonge kinderen in een huis, dan moet je vloer een beetje slijtvast zijn. Met pubers is een goede demping misschien wel een goede keuze. Daarnaast is ook hoe je woont van belang. Is je huis een bovenwoning bijvoorbeeld dan moet je vloer vaak een bepaald keurmerk hebben qua demping. Anders dan zijn de benedenburen niet heel blij met jouw vloer. Een pvc laminaat vloer is in zo’n geval bijvoorbeeld een slimme keuze.

Budget

Ook het budget speelt natuurlijk een grote rol in wat voor vloer je in je huis laat leggen. Hoef je enkel één kamer van een nieuwe vloer te voorzien, die ook niet heel groot is qua vierkante meters, dan kan je je vaak meer permitteren. Bewoon je een groot huis waar alles ruimtes voorzien moeten worden van een nieuwe vloer, dan is het verstandig goed de verschillende vloer alternatieven naast elkaar te leggen.

Materiaalkeuze

En dan de materiaalkeuze. In vloerenland kan je tegenwoordig onder meer kiezen uit laminaat, vinyl, tapijt, pvc, vloertegels, gietvloer, kurkvloer, betonvloer en parket. Met name de pvc vloer heeft wel een behoorlijke opmars gemaakt de afgelopen jaren. Vooral omdat je een pvc vloer bijna in alle smaken aan te schaffen zijn, wat betreft structuur en patroon. Daarnaast is de slijtvastheid en de vochtbestendigheid hoog én werkt het dus perfect geluiddempend. Een andere type vloer dat populair is dit jaar is de visgraatvloer. Vroeger had het visgraat patroon vaak een wat klassieke bijsmaak, maar tegenwoordig zie je het juist ook vaak in moderne huizen. Perfect in combinatie met mooie vintage meubels.

Wat je ook kiest, zaak is dat je er wel goed over nadenkt. Een vloer zomaar even kopen doe je namelijk niet!

Foto header via iStock, credits: Artjafara