Het is niet altijd even makkelijk om van je eigen lichaam te houden – zeker als die niet binnen de norm van de dominante visie daarop valt. Dat is jammer, want je zult het er toch elke dag mee moeten doen. Onzekerheden spoken continu door het hoofd, met als gevolg dat zelfs zoiets onbenulligs als een kwabje bij je buik of het feit dat je dijen elkaar raken tijdens het lopen je al helemaal gek kunnen maken. Met deze tips straal je van binnen én buiten, en hoef jij niet twee keer in de spiegel te kijken voor een goed gevoel.

Tegenspraak

Dit is de eerste maar ook gelijk de moeilijkste stap die je zal moeten zetten. Anders hebben alle tips die volgen namelijk geen zin. Sta wat langer stil bij de momenten waarop je merkt dat je negatief over jezelf denkt – waarom? Vervolgens moet je dit commentaar spiegelen – elke keer dat het opborrelt. Hoor je jezelf denken ‘Ik wou dat lichaamsdeel zus en zo er maar meer uit zag als dit en dat’? Spreek jezelf dan tegen met een positieve bevestiging. Dit hoeft niet altijd om je uiterlijk te gaan. Besef dat jouw lichaam je al je hele leven draagt en voor je zorgt. Doe eens lief en doe dat ook terug. You are your own worst critic.

Van oud naar nieuw

Echte schoonheid zit misschien van binnen, maar met af en toe een jurkje of her en der een nieuw paar schoenen fleuren we ons uiterlijk graag op. En hier is niets mis mee. (Maar weet wel dat deze mooi makende attributen onzekerheid niet volledig wegnemen) Ga grondig door je kledingkast en bepaal à la Marie Kondo welke kledingstukken je écht blij maken. En ook: welke totaal niet. De maten op labels zijn als zeurende critici die ons lijken te vertellen hoe ‘gemaakt’ ons lichaam is voor die ene mooie blouse. Alles dat niet goed past (of het nu te strak of los zit) en je wel wilt houden kan je naar de kleermaker brengen (dat is ook iets liever voor moeder natuur). Mocht je na deze inspectie wel wat gaten in je kledingkast opmerken – en mocht je deze willen opvullen – kijk dan eens bij happy-size.nl, waar ze grotere maten aanbieden zonder af te doen aan de mode zelf.

Positieve kringen

Eerlijk toegegeven: we leven in een maatschappij waar de markt oververzadigd is geraakt met ideeën over het perfecte en slanke lichaam. Maar maak jezelf alsjeblieft niet méér gek dan nodig is. Gelukkig zijn sociale media zich hier zelf ook van bewust, maar uiteindelijk heb je het zelf grotendeels in de hand. Jij bepaalt immers wie je wel en niet volgt op sociale media en ook in hoeverre je deze (waan)beelden jouw dag tot dag bestaan laat beïnvloeden. Laat deze illusies lekker links liggen, en kies er actief voor om je te omringen met andere lichamen (fysiek of virtueel) waar je wél blij van wordt. Er zijn genoeg influencers, YouTube kanalen en Instagram-accounts die je wel fijn laten voelen. En natuurlijk geldt dit ook voor je daadwerkelijke sociale kringen. Maak het bespreekbaar en verwijder onnodige taboes. Voel jij je lekker in je lijf? Dan kan niemand dat van jou afpakken.

Illustratie header via iStock, credits: djvstock