Je hebt jaren gerookt en misschien zelf ondervonden hoe ongezond tabak roken in feite is. De gezondheidsklachten die veroorzaakt worden door intensief en langdurig roken wil je niet langer naast je neerleggen. Stoppen met roken is iets dat je op termijn wel wilt. Wellicht heb je het geprobeerd, met nicotinepleisters of – kauwgum of gewoon ‘cold turkey’, maar je hebt het niet kunnen volhouden. Veel mensen weten succesvol te stoppen door eerst over te stappen op de e-sigaret. Deze methode kan ook voor jou werken, maar je wilt wel weten of elektrisch roken veilig is. We hebben Damp-e gevraagd naar de voor- en nadelen van de e-sigaret.

Voordelen van elektrisch roken

Ten eerste is Damp-e van mening dat jij uiteindelijk degene bent die bepaalt hoeveel nicotine je binnenkrijgt, dus ook als je wilt afbouwen. Je kunt je e-sigaret vullen met een e-liquid zonder nicotine, maar ook langzaam je nicotinebehoefte afbouwen. Daarnaast bevatten e-liquids veel minder schadelijke stoffen dan reguliere tabak. Door te dampen krijg je ook geen schadelijke stoffen binnen die normaliter vrijkomen bij een verbrandingsproces zoals het roken van tabak. Tabaksgeur gaat in je haren en je kleding zitten en ook je huis zal een onaangename geur verspreiden. Dampen is vrijwel geurloos, waardoor je anderen niet zult hinderen. Elektrisch roken geeft ook geen aanslag op je vingers, nagels of tanden. Ook je muren hoef je minder vaak te witten dan in de tijd dat je nog tabak rookte. E-liquids zijn te koop in uiteenlopende smaken. Je smaakzin, die door tabak roken enigszins verdoofd raakt, neemt weer toe, dus je kunt nog meer genieten van de vele smaken die er zijn. Elektrisch roken vraagt om een prijsinvestering in het begin, maar vergeleken met reguliere sigaretten ben je na een paar weken al goedkoper uit. Even een paar trekjes nemen? Met een sigaret lukt dit volgens Damp-e niet, maar met een e-sigaret kan dit wel.

Nadelen van elektrisch roken

Bij Damp-e geven ze het ook eerlijk toe; er zijn ook absoluut nadelen aan elektrisch roken verbonden. Allereerst valt dampen onder de Tabak- en Rookwarenwet. Je mag dus niet dampen op plekken waar roken verboden is. Tabak roken activeert je speekselklieren, maar vapen doet dit juist niet. Het is dus mogelijk dat je in het begin last krijgt van een droge mond. Er zijn mensen die het elektrisch roken lastig vinden, omdat ze op gezette tijden hun coils moeten vervangen en soms vergeten hun batterij op te laden. Dit zijn echter zaken waar je snel aan kunt wennen. E-liquids bevatten inderdaad minder schadelijke stoffen dan tabak, maar dat wil niet zeggen dat elektrisch roken gezond is. Ook door vapen krijg je stoffen binnen waar je lichaam geen behoefte aan heeft, aldus Damp-e.

Maak een gemotiveerde keuze

Damp-e is een online leverancier van elektrische sigaretten, e-liquids en andere benodigdheden voor je e-sigaret. Ze willen dat iedereen die erover denkt om over te stappen van tabak naar de e-sigaret een gemotiveerde keuze maakt, gebaseerd op kennis van alle voor- en nadelen. Ze willen je graag een e-sigaret online verkopen, maar alleen als je duidelijk weet waar je aan begint.

Foto header via iStock, Credits:PIKSEL