Zodra je nieuw tuinmeubilair wilt aanschaffen zijn er een paar dingen waar je rekening mee wilt houden. Van een passend, strak design tot hoe comfortabel of praktisch je jouw tuin wilt inrichten. Hoe ga je hier goed mee om?

Analyseer de ruimte die je hebt

Het klinkt logisch, maar als je dit goed doet, dan vermijd je een hele hoop problemen voor later! Hoe groot is jouw tuin, terras, of balkon? Niet alleen is dit belangrijk als je wilt meten welke tafel/stoel/bank überhaupt waar kan staan, maar vergeet vooral niet dat je voor het uitschuiven van een stoel bijvoorbeeld zo’n 75 cm nodig hebt.

En hoe staat het er voor met de compositie?

Niet iedereen heeft een gigantische tuin. Toch zijn er veelal tips en tricks om de illusie te creëren dat er méér ruimte is dan je daadwerkelijk hebt. Let hier vooral op de compositie. Waar lopen de (natuurlijke) lijnen van je tuin? Volg deze! Als je bijvoorbeeld vanuit je woonkamer kijk hebt op je buitenplek, zorg er dan voor dat je jouw tafel niet dwars, maar zó neer zet dat je van binnen over de lengte van de tafel kan meekijken.

Kijk waar je licht hebt op welk moment van de dag

Wat voor licht valt er in jouw tuin? Filtert het net eventjes door de bomen, of schijnt het volop op jouw terras? En is dit ’s ochtends, of toch meer rond een uur of vijf in de namiddag? Zodra je dit hebt bepaald kan je kijken naar wat voor tuinmeubilair je eigenlijk wilt. Wil je loungen in de ochtend, of toch liever genieten van de middagkrant.. Óf na je werk genieten van een biertje met vrienden? Dit heeft alle invloed op of je nou één grote loungestoel aanschaft, of een tafeltje wat gezelschap uitnodigt. Als je meer wilt, kies dan voor een uitschuifbaar model, zoals te vinden bij de Tuinmeubelen van Hartman (let wel: kinderen spelen hier dolgraag mee, dus is een vast zitje waarschijnlijk gemoedelijker voor de ouder).

Kies de juiste materialen zorgvuldig uit

Meestal zijn mensen zich tot op zekere hoogte er wel van bewust dat de omgeving, inclusief het weer, een invloed heeft op de materialen van je meubilair. Maar hoe invloedrijk deze is, wordt vaak vergeten! Zo is Roest Vrij Staal wel leuk en aardig, maar niet als je in de buurt van een industrieterrein woont (of treinspoor). Stukjes ‘vliegroest’ zetten zich dan af tegen jouw meubelen, en daar worden ze niet mooier van. Ook in de buurt van zee kan je beter Roest Vrij Staal vermijden, en liever gaan voor zoiets als teakhout (het gewicht doet ze niet omwaaien, en de zoute zeelucht houdt ze goed schoon!).

Foto header via iStock, credits: rvbox