In de afgelopen jaren is de Nederlandse muziekwereld totaal veranderd. De top-50 bestaat voornamelijk uit rap. De namen Lil Kleine, Boef, Ronnie Flex, Broederliefde en SFB zijn niet meer weg te denken uit de charts. Lil Kleine en Ronnie Flex hebben zelfs sommige liedjes vertaald in het Duits en ook hebben ze veel optredens in België. Doorbreken in Amerika zal misschien de volgende stap worden.

Voor de jongere generatie is het normaal om elk liedje vanaf het begin tot het einde mee te kunnen zingen. Voor de volwassen is dit nogal gek en zijn sommige ouders niet zo blij met de verandering in de muziekwereld. Dit komt door het grove taalgebruik in de nummers. Zij vinden dit geen ‘echte’ muziek. Ondanks dit is rap populairder dan ooit tevoren.

Drank en drugs

In Amerika is rap al een lange tijd populair. Rappers als Eminem, Tupac, 50 cent en P-Diddy namen de hitlijsten jaren terug al over. Het duurde een tijdje voordat rap overwaaide naar Nederland. Ongeveer twee jaar geleden brachten Ronnie Flex en Lil Kleine de track Drank en Drugs uit. Vanaf dit moment ging rapmuziek sky-high. Veel mensen schrokken van dit nummer en de clip en waren bang dat hun kinderen aangespoord werden om drank en drugs te gaan nemen. Het was hét gesprek van de dag. De clip is op dit moment meer dan 31 miljoen keer gestreamd op YouTube. Er is geen ontkomen meer aan.

Woordkunstenaars

Elk rapnummer bevat wel een grof woord en vaak wel meerdere. Er worden woordgrappen gemaakt, die alleen woordkunstenaars kunnen maken. Een vak op zich. Een goed voorbeeld hiervan is rapper Boef. Teksten als: ‘’voelde me Penoza, al had ik nog geen Carmen.’’ en ‘’ Ik vouw papier, kom niet zeggen dat jij meer vouwt. Ik doe niet alles goed, maar ik weet zeker jij doet meer fout.’’ zijn voorbeelden van ‘woordgrappen’. Dit is wat het interessant maakt om naar te luisteren. De een houdt van kunst, de ander houdt van woordkunst. Ook de vibe van de liedjes is allesbepalend. De tunes passen goed bij het uitgaansleven en worden ook veel gedraaid in clubs of op huisfeestjes. Dit is een reden waarom de muziek zo populair is onder jongeren.

De oudere generatie zal eraan moeten gaan wennen. De rapscene zal steeds meer uitbreiden en ook op de radio zal veel rap te horen zijn de aankomende jaren. Voor hoe lang dit blijft is de vraag, maar voorlopig gaat rap de hitlijsten over blijven nemen.