Ruim zes op de tien mensen draagt een bril of contactlenzen. Een behoorlijk aantal is dat; ook ik behoor daartoe. Zonder mijn contactlenzen in, begeef ik me niet op straat. Een bril is niet aan mij besteed. Ik heb er wel eentje, just in case, maar persoonlijk vind ik het me niet super staan en vind ik het bovenal vermoeiend kijken. Maar ieder zo zijn/haar voorkeur natuurlijk. Toen ik heel wat jaren terug hoorde dat ik aan de lenzen moest, was dat wel even slikken. Liever wil je dat je ogen het gewoon ‘zelf’ kunnen doen. En wat dan ook begint is de zoektocht naar de contactlenzen die passen bij jou.

Belangrijk is dan ook dat je je echt goed laat informeren door een contactlenzen en lenzenvloeistof specialist bij jou in de buurt. Ieder oog heeft immers weer wat anders nodig. En de keuze is reuze. Van maandlenzen tot aan tweewekelijkse lenzen en van zacht tot aan hard. Plus niet te vergeten de verschillende soorten lenzenvloeistof die er zijn.

Het kan ook zijn dat je ogen om de zoveel tijd iets anders nodig hebben. Zo waren mijn ogen tijdens mijn zwangerschappen een stuk gevoeliger en gebruikte ik een andere vloeistof dan normaal. Ook kunnen de seizoenen van invloed zijn. Daarnaast is een jaarlijkse controle van je ogen én lenzen essentieel om je ogen gezond en up-to-date te houden.

Nu de winter er aan komt, is het verstandig je ogen goed gehydrateerd te houden. Wanneer de verwarming hoog staat, willen je lenzen nog wel eens uitdrogen. Zorg daarom dat je altijd een vloeistof bij je hebt om droge ogen tegen te gaan!

Foto header via iStock, credits: buradaki