De zomer staat voor de deur en we hebben ook al heel wat warme lentedagen mogen beleven. Heerlijk! Slippers aan de voeten, blote benen en de kids kunnen eindeloos buitenspelen. Stijgt de thermometer boven de 25 graden dan is het wel fijn dat het ín huis een beetje koel blijft. Niets vervelender dan ’s nachts niet te kunnen slapen vanwege de warmte. Hoe je dat voor elkaar krijgt, zonder dat het ongezellig in huis wordt?:

1) Slimme raamdecoratie

Eén van de meest praktische dingen die je kan doen in huis is het kiezen van slimme raamdecoratie. Dat wil zeggen, raamdecoratie die zowel in de winter als in de zomer handig is en ook nog eens mooi aansluit bij je interieur. In de zomer wil je vooral dat er weinig zonlicht en dus warmte binnenkomt. Ideaal zijn dan jaloezieen en shutters. Vooral shutters (Engels voor luiken) zijn helemaal ‘on trend’. Ze geven niet alleen een mooie landelijke uitstraling, maar zorgen ook voor een goede zonwering. Omdat je de luiken afzonderlijk van elkaar kan bedienen, kan je ook heel eenvoudig zelf de lichtinval bepalen. Ook plisségordijnen zijn ideaal wat betreft zonwering. Stijlvol en praktisch in gebruik!

2) Koud koken

Op echt hete dagen is het aan te raden niet te veel apparaten, zoals een over en magnetron, te gebruiken die warmte af kunnen geven. Een zomerdag vraagt om lekkere, luchtige salades die er voor zorgen dat je huis op temperatuur blijft.

3) Doorwaaien

Zet als je ’s ochtends wakker bent geworden op een hete dag, gelijk even de ramen tegen elkaar open. Laat het goed doorwaaien en -luchten en sluit ze na een paar uur (liefst max 1 uur) weer. Op die manier laat je de warmte ook buiten.

4) Groen doet wonderen

Planten op stratgische plekken tegen de buitenmuren van je huis aan laten groeien kan ook een positief effect hebben op de binnentemperatuur. De planten ‘dempen’ de warmte namelijk. Mooi meegenomen is natuurlijk dat het ook nog eens je huis letterlijk opfleurt.

Foto header via iStock, credits: CentralITAlliance