Oost west, thuis best. Iedereen droomt (al dan niet stiekem) van hun eigen droom interieur. Toch is het soms lastig om te weten wat je precies wilt. We grijpen vaak terug op voor de hand liggende keuzes – witte muren, kale vloeren. Maar wil je jouw interieur echt eigen maken, dan is het werken met een vloerkleed een simpele én effectieve manier om dit te doen. Lees hier waar je het beste op kunt letten.

Vorm

Kijk naar de kamer die je wilt opleuken met een vloerkleed en deel hem in in vakken. Baseer deze vakken op de bestaande vormen in je huis. Misschien heb je een ronde tafel, rechthoekige bank, vierkant dressoir? Dit zijn belangrijke pointers wil jij een harmonieus samenspel tussen je vloerkleed en de rest van je interieur. Volg de lijnen van je meubels en kijk waar je nog wat samenhang mist – een vloerkleed leent zich uitermate goed om losstaande vakken met elkaar te verbinden om zo bijvoorbeeld een ‘eethoek’ of ‘zithoek’ te creëren. Als je écht nauwkeurig te werk wilt gaan, kies dan voor een vloerkleed op maat. Zo weet je zeker dat je tevreden zal zijn met het resultaat.

Kleur

Dan is het eindelijk tijd voor het kiezen van het kleurenpallet. Ook hier is het uiteraard belangrijk om te kijken naar de kleuren die je in je interieur kan vinden. Kijk ten eerste naar de warmte of koudheid van de kleuren. Let wel, puur omdat je veel blauw hebt hoeft dit niet koud te ogen. Verder is het goed om naar contrasten te zoeken. Heb je veel naturel kleuren – wit, grijs, beige, zwart et cetera – dan is het leuk om voor een uitdagende kleur te gaan. Fel hoeft deze niet te zijn, maar het introduceren van kleur geeft jou de mogelijkheid om iets van je eigen persoonlijkheid terug te laten komen. Ook kan je kijken naar verschillende kleuren composities. Sommigen kleuren versterken elkaar (zo heb je kleur-tegen-kleur contrasten, complementaire combinaties, licht-donker, of verschillen in kwaliteit). Doe je onderzoek en breng je ruimte zo tot leven.

Patroon en textuur

Tot slot kan je op unieke manieren spelen met de patronen en textuur van je vloerkleed. Hoogpolige vloerkleden zorgen voor warmte, speelsheid en dynamiek. Kortpolige tapijten zorgen voor rust, balans en diepte. Kies je voor een model met een druk patroon? Dan wordt het voorwerp op de voorgrond gebracht, lijkt het dichterbij en krijgt het, logischer wijs, meer aandacht binnen je interieur. Andersom werkt dit natuurlijk ook, hoe minder aanwezig het patroon, hoe meer jouw vloerkleed op de achtergrond zal aanvoelen.

Foto header via iStock, credits: KatarzynaBialasiewicz