Degenen met een tuin onder ons kunnen van geluk spreken met hun eigen buitenplekje. Maar dan is het wel nog zaak om je tuin mooi in te richten. Met deze tips verandert elke saaie lap grond tot een waar knus paradijs.

Groen

Zelfs nu we aan het huis vastgekluisterd zijn, voelen we langzaam maar zeker weer de lente door elke kier naar binnen dringen. Gelukkig kunnen we met een niet al te grote moeite het groen in onze tuin verwelkomen. Voor een onderhoudsarm maar toch groen gazon, is het bijvoorbeeld een goede tip om klavertje te zaaien. Zo heb je geen mest nodig, hoef je niet te verticuteren en door de groeisnelheid van het plantje hoef je je geen zorgen te maken over open plekken. Laat verder wat onkruid gewoon groeien. Als je zo nu en dan wat weghaalt voorkom je chaotische wildgroei, maar geniet je wel van een bloemetje her en der. Wil je toch liever wat meer controle, plaats dan bodembedekkers (zoals Geraniums of Erigeron). Het onkruid krijgt minder licht, en overwoekert jouw paradijsje dus ook niet.

Licht

Los van de benodigde flora ben je uiteraard ook aan wat licht toe. Het is een misvatting dat je buiten slechts grond- of wandlampen kan toevoegen! Zo heb je ook staande lampen, breedstralers en hanglampen (voor een gevarieerd assortiment kan je bij buitenverlichtingzaak terecht). Kijk goed naar waar je extra aandacht op wilt leggen en waar de lichtbron vandaan moet komen. Een hoek met kleurrijke bloemen wordt het best belicht door een spot, terwijl een slinger gedimde hanglampen juist het best past bij je ontspanningsruimte.

Meubilair

Als je dan eindelijk toe bent aan de keuze over je tuinmeubilair, is de eerste les die je moet leren dat goedkoop uiteindelijk duurkoop is. Zeker voor wie zijn tafels en stoelen het liefst het hele jaar door laat staan. Pas op voor goedkope lakafwerkingen (en dus krasgevaar), wankele pootjes en afgeraffelde lasnaden. Het tweede wat je in gedachten moet houden is de materiaalsoort. Wil je meubels die makkelijk te verplaatsen zijn? Ga dan voor iets lichts zoals aluminium of kunststof (ook nog eens roestbestendig, handig als je geen afdakje hebt). Wil je toch iets meer charme? Dan is teak natuurlijk wel heel mooi en geeft je tuin een warm gevoel. Alleen is het wel iets meer werk om goed te onderhouden. Ga bij jezelf af waar het meubilair komt te staan, in hoeverre het beschadigd wordt door de omgeving, en hoe vaak je het wilt gebruiken.

Foto header via iStock, credits: rvbox