Het merendeel van de mensen bevindt zich overdag niet buiten maar binnen. Het is daarom ontzettend belangrijk dat op de werkplek waar je zo veel tijd doorbrengt een gezond binnenklimaat heerst. Maar datzelfde geldt ook zeker voor je eigen huis. Wist je dat gezonde lucht voor ongeveer 80% uit stikstof en 20% uit zuurstof bestaat? De lucht bevalt ook sporen van andere edelgassen. Daarnaast is het belangrijk dat het vochtpeil ok is én dat er geen giftige stoffen in de lucht hangen. Hoe je dit alles voor elkaar krijgt? Wij geven tips:

1) Ventileren

Eén van de meest voor de hand liggende dingen die zorgen voor een gezond binnenklimaat is goed ventileren. En toch is dat iets wat veel mensen toch niet doen. Het liefst ventileer je een ruimte namelijk 24 uur per dag. Dat kan met behulp van mechanische ventitalie, maar ook door gewoon ramen (tegenover elkaar) open te zetten. Met name wanneer er meerdere mensen in één ruimte zijn, is dit van groot belang.

2) Planten

Eigenlijk ideaal; sommige planten zorgen namelijk niet alleen voor sfeer en zuurstof, maar kunnen ook nog eens de lucht zuiveren. Je moet dan natuurlijk wel weten welke planten je moet kopen. Google daarvoor even op internet en je krijgt gelijk een lijst met luchtzuiverende planten. De Pannenkoekplant en vioolplant zijn al goede voorbeelden.

3) Luchtvochtigheid

De meest ideale luchtvochtigheid in een kamer dit rond de 40 en 60 procent. Is de luchtvochtigheid te laag dan krijg je vaak last van geirriteerde luchtwegen en droge ogen. Een te hoge luchtvochtigheid kan juist weer schimmel veroorzaken. Door tijdens het koken goed de afzuiger aan te zetten kan je al veel gedoe voorkomen. Daarnaast is het aanschaffen van een hygrometer een tip. Daarop kan je precies de luchtvochtigheid aflezen en je eigen klimaatonderzoek doen.

Foto header via iStock, credits:KatarzynaBialasiewicz